IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия също забрани ползването на TikTok на правителствени устройства

Тя стана поредната страна, която предприема подобни мерки срещу китайската услуга

14:11 | 17.03.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Нова Зеландия обяви, че ще забрани TikTok на устройства, които имат достъп до правителствената мрежа на страната поради опасения за киберсигурността. Така тя се превърна в поредната страна, която ограничава използването на приложението за споделяне на кратки видеа на устройства, свързани с правителството, предава Ройтерс.

В световен мащаб нараснаха опасенията, че китайските власти могат да имат достъп до данни за местоположението и контактите на потребителите през ByteDance, компанията майка на TikTok.

Колко големи са тези опасения беше подчертано тази седмица, когато администрацията на Джо Байдън поиска китайските собственици на TikTok да се откажат от дяловете си или приложението ще бъде изправено пред забрана в САЩ.

В Нова Зеландия TikTok ще бъде спрян на всички устройства, които имат достъп до парламентарната мрежа, като това ще се случи до края на март.

Лидерът на парламентарната служба Рафаел Гонзалес-Монтеро пише в имейл до Ройтерс, че решението е взето след съвет от експерти по киберсигурност и дискусии в правителството и с други страни.

„Въз основа на информацията службата установи, че рисковете са неприемливи в настоящата парламентарна среда в Нова Зеландия“, посочва той.

Могат да бъдат направени специални уговорки за тези, които се нуждаят от приложението, за да вършат работата си, споделя още говорителят.

ByteDance не е отговорила веднага на запитването на Ройтерс за коментар.

На брифинг премиерът Крис Хипкинс коментира, че Нова Зеландия работи различно от други държави.

„Службите и агенциите следват съветите (на Правителственото бюро за комуникационна сигурност) по отношение на политиките за ИТ и киберсигурност... ние нямаме общ подход в публичния сектор“, казва той.

Министърът на отбраната и Министерството на външните работи и търговията на Нова Зеландия днес обявиха, че вече са въвели забраната за ползване на TikTok на служебни устройства.

Говорител на Отбранителните сили на Нова Зеландия посочва в имейл до Ройтерс, че този ход представлява „предпазен подход за защита на безопасността и сигурността“ на персонала.

В четвъртък Великобритания забрани приложението на смартфони, ползвани от правителството, като решението влезе в сила веднага. Държавните агенции в САЩ имат срок до края на март да изтрият приложението от служебни устройства.

TikTok заяви, че вярва, че скорошните забрани се основават на „фундаментално погрешни схващания“ и са водени от по-широките геополитически въпроси. Компанията допълва, че е похарчила повече от 1,5 млрд. долара във връзка с усилията си за гарантиране сигурността на данните и отхвърля обвиненията в шпионаж.

В отговор на въпрос относно забраната на TikTok във Великобритания и Нова Зеландия, говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин коментира, че двете страни трябва „да спрат да разширяват и да злоупотребяват с концепцията за национална сигурност, както и да осигурят справедлива и недискриминационна среда за компании от всички страни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още