IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter е загубила половината от пазарната си стойност от сделката с Мъск

Част от изходния код на социалната мрежа е бил публикуван за известно време онлайн 

07:57 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Смята се, че стойността на Twitter е по-малко от половината от сумата, която новият му собственик Илон Мъск плати за него. Това става ясно от бележка на Мъск, която е изтекла в американската медия The Information. Изчислението се базира на предложение към служителите, от което следва, че компанията се оценява на 20 млрд. долара, в сравнение с 44-те млрд. долара, за които Мъск я купи. 

Рязкото обезценяване на компанията следва бурното поглъщане от страна на Мъск. Няколко големи рекламодатели напуснаха платформата, а основният източник на пари за закупуването на компанията от страна на Мъск - инвестиционната компания Fidelity, отписа вече над 60% от стойността на своя дял. 

Fidelity, която помогна на Мъск да финансира поглъщането си за 44 млрд. долара, намали балансовата цена на акциите си с 9,58% между края на ноември и края на декември. Това не е толкова рязко намаление, колкото това, което Fidelity направи след първия месец от управлението на Мъск (56% през ноември), но движението продължава в грешна посока.

За контекст, компанията майка на Facebook Meta отбеляза малко увеличение на цената на акциите си през декември, докато акциите на Snap се понижиха с 13,19%, а Nasdaq загуби 8,73%. 

Tesla, която Fidelity не би използвала като сравнение за своите изчисления в Twitter, отбеляза спад на цената на акциите си с близо 37% през декември. 

Важно е да се знае, че Fidelity, макар и акционер в Twitter, не разполага непременно с поверителна информация за резултатите на компанията. Тя преоценява всички свои дялове, включително дялове в частни компании, на месечна база.

Новата оценка е знак за предизвикателствата, пред които е изправен Twitter след придобиването му от Мъск. Много големи рекламодатели спряха да харчат за реклами в платформата, което постави под въпрос основния източник на приходи на Twitter, въпреки че компанията работи за връщането на рекламодателите си. Мъск се стреми да превърне Twitter в по-икономична и технологично ориентирана компания за социални медии. Досега обаче усилията му не са се отплатили на рекламодателите, тъй като Platformer съобщава, че приходите са намалели с около 40% на годишна база.

Отделно от това Twitter заяви в съдебни документи, че части от изходния му код са изтекли онлайн - инцидент, който може да породи опасения за сигурността на компанията. В документите, подадени в петък във федералния окръжен съд в Северна Калифорния, Twitter пояснява, че лице или група, действащи под потребителското име FreeSpeechEnthusiast, „са публикували различни откъси от изходния код на Twitter" в платформата GitHub Inc.

GitHub премахна информацията, след като Twitter заяви, че тя представлява нарушение на авторските права, става ясно от съдебните документи и известие, публикувано на уебсайта на GitHub. Говорител на GitHub отказва да коментира темата пред The Wall Street Journal. Twitter поиска от съда да издаде призовка до GitHub, за да се установи кой е пуснал информацията и кой я е изтеглил. 

Не може да се разбере веднага кои части от кода са изтекли или колко дълго са били достъпни. В съдебните документи компанията описва информацията като „патентован изходен код за платформата и вътрешните инструменти на Twitter“. За изтичането на информацията по-рано съобщи New York Times.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още