IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илон Мъск планира утопия в Тексас - свой собствен град

Милиардерът планира да предлага на свои служители достъпни имоти под наем 

07:45 | 10.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Илон Мъск планира да построи свой собствен град върху част от хиляди акра новозакупени пасища и земеделски земи извън столицата на Тексас, твърди The Wall Street Journal, позовавайки се нанотариални актове и други поземлени регистри, както и на хора, запознати с проекта.

По време на срещи със собственици на земя и агенти за недвижими имоти Мъск и служители на неговите компании описват визията си като своеобразна тексаска утопия по поречието на река Колорадо, където служителите му биха могли да живеят и работят.

Според запознати с проектите на Мъск ръководителите на Boring Co., компанията за тунели на Мъск, са обсъждали и проучвали възможността за включване на града в окръг Бастроп, на около 35 мили от Остин, което би позволило на милиардера да определи някои правила в собствена община и да ускори плановете си.

Мъск и неговите топ мениджъри искат служителите му от района на Остин, включително работниците в Boring, производителя на електрически автомобили Tesla Inc. и компанията за космически изследвания SpaceX, да могат да живеят в нови жилища с наеми под пазарните. 

Планираният град е в непосредствена близост до изграждащите се заводи на Boring и SpaceX. Мястото вече включва група модулни къщи, басейн, открита спортна площадка и фитнес зала, става ясно от снимки във Facebook и разкази на хора, запознати с града. На табелите, окачени на стълбове, се чете надписа: „welcome, Snailbrook, tx, est. 2021".

Snailbrook е препратка към талисмана на Boring. Когато Мъск стартира компанията си за тунели, той предизвиква служителите си да построят сондажни машини, които да се движат "по-бързо от охлюв". 

Според законите на Тексас, за да може един град да кандидатства за регистрация, са необходими поне 201 жители, а след това и одобрение от окръжен съдия. Окръг Бастроп не е получавал заявление Мъск или от някоя от неговите фирми, казва говорителка.

Чап Амброуз, компютърен програмист, който живее на върха на хълм с изглед към новите заводи на Boring и SpaceX, каза, че според него „те искат това да е тайна. Искат да направят нещата, преди някой да разбере какво наистина се случва".

Амброуз търси информация от Boring и окръга за изследванията и тестовете на тунелните машини на компанията и как това може да повлияе на подпочвените води и кладенците в района. 

Той е изпратил дронове над района в търсене на сведения за други структури, които Boring и SpaceX строят, и за това какво планират да произвеждат в своите заводи. Кадрите от дронове и видеоклиповете в YouTube, които е публикувал, показват изграждането на тунели между парцелите на Boring и SpaceX, които минават под обществен път.

Мъск и  Дейвис не са отговорили на запитванията за коментар. Адвокатът на Мъск, Алекс Спиро, и главният съветник, който оглавява семейната му фирма, Джаред Бърчъл, също не са отговорили на запитванията за коментар.

През последните три години юридически лица, свързани с компаниите или мениджърите на Мъск, са закупили най-малко 3500 акра в района на Остин, които общо са около четири пъти по-големи от Central Park в Ню Йорк, става ясно от окръжните актове и други поземлени регистри. 

Някои местни агенти на недвижими имоти и земя твърдят, че близки до Мъск са им казали, че милиардерът притежава още повече земя в района - до 6000 акра.

Когато преди повече от две години милиардерът напусна дългогодишния си дом в Калифорния, той заяви, че е загубил търпение към правилата и регулациите в този щат, където тогава се намираше централата на Tesla и Boring, преди да се премести в Тексас. Калифорния е родината на „свръхрегулирането, свръхзадълженията, свръхданъците", каза той през декември 2021 г.

В Тексас има по-малко закони за зониране и екологични и трудови изисквания, както и огромни площи със слабо регулирана земя. За разлика от Калифорния тук няма корпоративен данък, нито данъци върху доходите или капиталовите печалби на физическите лица.

През миналия месец Tesla заяви, че продължава да разширява дейността си и в Калифорния, и посочи офис в Пало Алто за своя инженерна централа. Корпоративната централа на Tesla остава в Тексас. 

Покупките на тексаски земи са осъществени чрез поне четири дружества с ограничена отговорност. Тези дружества са свързани с фирмите на Мъск или с техните служители в регистрите на окръжните актове и поземлените имоти, както и в щатските бизнес документи, в които са посочени имената им.

Плановете включват проект за изграждане на частен жилищен комплекс за Мъск, който потенциално ще бъде на известно разстояние от планирания град. Милиардерът  е главният двигател на плановете и всички покупки на земя трябва да бъдат одобрени от него, казват запознати с дейността.

При много от покупките, проследени от WSJ, продавачите са били задължени да подпишат споразумения за неразкриване на информация, твърдят хора, които са ги подписали. Местните служители по икономическото развитие заявяват, че са били помолени да подпишат такива споразумения, когато им е било съобщено, че Boring ще дойде в града.

По време на посещението си през пролетта на 2020 г. в апартамента на Стив Адлер, тогава кмет на Остин, Мъск получи уверения от него и от служител в окръг Травис, където се намира Остин, че щатската бюрокрация няма да попречи на многобройните му проекти - казва Адлер. „Това, което той искаше от града, беше бързина", пояснява Адлер, демократ, който напусна поста си, когато вторият му мандат изтече през януари тази година. 

Скоро след това Мъск започна изграждането на производствената база на Tesla, известна като Giga Tesla  - повече от 0,9 млн. квадратни метра в окръг Травис, извън Остин. 

В съседния окръг Бастроп, на около час път югоизточно от Остин, SpaceX изгражда завод с площ 46 451 квадратни метра, а от другата страна на щатския път 1209 Boring строи нов склад.

През юни миналата година Робърт Пю, тогавашен директор на инженерния отдел на окръг Бастроп, се оплаква в имейл до Клара Бекет, комисар на окръга, отговарящ за планирането, че служителите са били „редовно преследвани" от служители и изпълнители на Boring и Starlink, подразделение на SpaceX. Те искат окръгът да „ускори и одобри заявленията за разрешителни, които са непълни и не отговарят" на разпоредбите на окръга, пише Пю.

От миналата година служителите на Boring могат да кандидатстват за жилище с наеми, започващи от около 800 долара на месец за жилище с две или три спални, става ясно от обява за служители, видяна от WSJ и хора, запознати с плановете. Ако служител напусне или бъде уволнен, той ще трябва да освободи жилището в рамките на 30 дни, казват тези хора.

Средният наем в Бастроп, Тексас, е около 2200 долара на месец според компанията за обяви за недвижими имоти Zillow Group Inc.

Ръководителите са обсъждали възможността къщите да бъдат отворени за всички служители на компаниите на Мъск. 

Компанията Gapped Bass е подала документи в окръг Бастроп за построяването на още 110 къщи в планирания град, който нарича Project Amazing.

Според документите от заседанията на окръга служителите на окръг Бастроп са одобрили имена на улици като "Boring Boulevard", "Waterjet Way" и "Cutterhead Crossing".

Според кореспонденция между служител на компанията Boring и служител на окръжната администрация Boring планира да превърне къща в имота в училище Монтесори за 15 ученици.

Адена Люис, директор на отдела за туризъм и икономическо развитие на окръга, заяви, че не е сигурна за сроковете, в които Boring ще започне строителството, но регионът имал остра нужда от нови жилища. „Те се отнасят с голямо уважение към нас", каза тя. "Но те бързат“. 

Според нея малкият размер на окръга го прави привлекателен за компаниите на Мъск. „Мисля, че това е възможността да се работи с хората на пряко ниво и да няма тонове бюрокрация", каза тя.

Мъск отдавна си представя изграждането на град и преди няколко години е помогнал на брат си Кимбал Мъск да усъвършенства идеята за изграждане на автономна общност, твърдят хора, запознати с плановете. Не може да се определи докъде е стигнала тази идея. 

Мъск е привърженик на идеята за достъпни жилища за служителите. През 2018 г. по време на публична дискусия с тогавашния губернатор на Невада Брайън Сандовал милиардерът говори за изграждането на жилища за работниците на Tesla покрай огромния комплекс на компанията край Рино. 

През 2021 г. Мъск описа в Twitter идеята за създаването на "град Звездна база, Тексас" в селището Бока Чика, където SpaceX има операции покрай Мексиканския залив. Не е ясно дали градът е бил регистриран. Говорителка на окръг Камерън, където се намира Бока Чика Вилидж, не отговори на молбите за коментар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
Браво на чичо Илън, умее ги нещата. Разправят, че за шериф щели да викнат Чък Норис в ролята на Уокър. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още