IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск: Тwitter може да постигне положителен паричен поток до месеци

Междувременно американската търговска комисия иска фирмени съобщения, свързани със собственика, както и подробна информация за съкращенията

08:34 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската технологична компания Twitter има шанса да постигне положителен паричен поток през второто тримесечие въпреки „огромния спад в рекламата". Услугата за кратки съобщения може да постигне това благодарение на драстичното съкращаване на разходите, заяви главният изпълнителен директор на Twitter Илон Мъск по време на конференцията за инвеститори на Morgan Stanley в Сан Франциско във вторник, предава Bloomberg.  

Но Мъск, който се появи лично на събитието, също така призна, че приходите на Twitter се очаква да спаднат до по-малко от 3 млрд. долара през тази година.  

Компанията работи върху това да направи рекламите си по-подходящи, каза милиардерът. Мъск, който купи Twitter миналата година за 44 млрд. долара, подчерта, че дълговото бреме на Twitter след сделката е доста високо и разходите за обслужване на дълга са около 1,5 млрд. долара годишно, което е приблизително равно на сегашния темп на изгаряне на парични средства.

При цялото внимание, което Twitter получава, е "стряскащо" колко малко пари печели, каза той. Мъск каза, че Twitter е печеливш на базата на Ebitda, или печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация, но подчерта, че "D" е доста голяма (амортизацията) и трябва да се съсредоточат върху частта "E" (печалбата).

Мъск има дългогодишни отношения с Morgan Stanley. Инвестиционната банка е ръководила или е била съорганизатор на няколко от предлаганията на Tesla, включително предлагането за 2 млрд. долара през 2020 г., и е ръководила усилията за осигуряване на дългово финансиране за сделката с Twitter. След това Morgan Stanley, заедно с други банки, се затрудни да продаде дълга на Twitter на външни инвеститори.

В същото време стана ясно, че Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) е изпратила на Twitter повече от дузина писма, откакто Мъск пое управлението. В тях агенцията е поискала от Twitter да разкрие всички вътрешни комуникации, свързани с Мъск, включително взаимодействието на Twitter с журналисти и вътрешните комуникации, свързани с решенията за персонала. 

В 12 писма, изпратени до Twitter и нейните адвокати след придобиването на компанията от Мъск на 27 октомври, комисията също така иска от компанията да „идентифицира всички журналисти", на които е предоставен достъп до архивите на компанията, и да предостави информация за стартирането на обновената абонаментна услуга Twitter Blue, показват документите.

FTC също така иска да разпита Мъск във връзка с проучването.

„Обезпокоени сме, че тези съкращения на персонала оказват влияние върху способността на Twitter да защитава информацията на потребителите", пише служител на търговската комисия до адвокатите на Twitter на 10 ноември след първоначалната вълна от съкращения, става ясно от копие от писмо, прегледано от The Wall Street Journal.

В писмата се индикира, че Twitter е отговорил на комисията, но че в края на януари агенцията е смятала, че компанията се е ангажирала с „обезпокоителен модел на продължаващо забавяне", който поражда „сериозни опасения относно спазването на правилата".  

„Защитата на личните данни на потребителите е точно това, което се предполага, че прави комисията", заяви говорителят на FTC Дъглас Фарар. Той заяви, че агенцията „провежда строго разследване на спазването от страна на Twitter на заповедта за съгласие, която влезе в сила много преди Мъск да закупи компанията".

Комисията обичайно търси информация, която компаниите, подчинени на подобна заповед за съгласие, предоставят на трети страни, включително журналисти, на основание, че компанията не би могла да откаже същата информация на FTC. 

Компанията не е коментирала темата. 

Запитванията на FTC, която се ръководи от демократа Лина Хан, последваха масовите съкращения, извършени от Мъск, които породиха опасения в агенцията за способността на компанията да изпълни споразумение за 150 млн. долара, свързано с предполагаеми нарушения на поверителността на личните данни. 

През ноември комисията заяви, че нейната заповед, придружаваща споразумението от 2022 г., „ни дава нови инструменти, за да гарантираме спазването на изискванията, и ние сме готови да ги използваме... никой главен изпълнителен директор или компания не е над закона". 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 08.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още