IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случи с големия залог на Мъск с Twitter пет месеца след придобиването?

Милиардерът продължава да се бори за финансовата стабилност на социалната мрежа

13:51 | 09.03.23 г.
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Часовникът тиктака за Илон Мъск, който трябва да върне Twitter обратно към рентабилността, докато социалната мрежа продължава да харчи средства близо пет месеца след придобиването си от предприемача срещу 44 млрд. долара, пише Wall Street Journal.

Финансите на Twitter остават под натиск, отчасти заради оттеглянето на рекламодателите и скъпия дълг. В резултат на това Мъск, който е собственик и главен изпълнителен директор на компанията, предприе агресивни стъпки да обуздае харченето на пари чрез намаляване на разходите, включително чрез свиване на работната сила на Twitter с около 75%.

На конференция на Morgan Stanley във вторник Мъск заяви, че Twitter има шанс да постигне положителен паричен поток през второто тримесечие. „Истинският потенциал тук за приходите на Twitter е огромен“, коментира той.

Ако Мъск може да спечели повече време, за да реализира този потенциал, като инжектира повече собствен капитал, преструктурира дълга на Twitter или потърси защита от фалит, това ще му даде шанс да развие и изгради нови източници на приходи, посочват анализатори и учени.

„Наричаме това зоната на неплатежоспобността, където Twitter със сигурност се намира: не сте печеливши и имате огромен дълг“, коментира Джош Уайт, който преподава финанси в Университета Вандербилт и е бивш член на Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ. „Сега той ще трябва да се съсредоточи върху нови източници на приходи, за да продължи да обслужва дълга и просто да не фалира“.

Twitter трябва да поддържа тримесечните лихвени плащания по дълга от 13 млрд. долара, който помогна за придобиването на компанията от Мъск. Компанията имаше по-малко от 600 млн. долара нетен дълг преди сделката. Компанията трябва да плаща по 1,5 млрд. долара годишно разходи за лихви, докато годишните ѝ оперативни разходи в момента са близо 1,5 млрд. долара, обяви Мъск във вторник.

През последните месеци Twitter беше засегната от съдебни дела от наемодатели, консултанти и доставчици, които твърдят, че компанията не е платила сметките си.

Twitter каза на инвеститорите, че за декември е регистрирала спад от приблизително 40% на годишна база както на приходите, така и на коригираната печалба, писа Wall Street Journal в петък. Като частна компания, отписана от борсата, Twitter вече не трябва да подава редовни финансови отчети до Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC).

Очаква се Twitter да гори средно по 453 млн. долара в брой годишно до 2028 г., показва анализ на публична информация, направен от Джефри Дейвис, бивш кредитен анализатор и основател на доставчика на данни Enersection. Свободният паричен поток на Twitter, или парите, останали след плащането на разходите за управление на бизнеса, възлизат на 83 млн. долара за 12-месечния период, приключил през юни, показва анализът на Дейвис, базиран на документи на SEC.

Последна актуализация: 13:51 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още