IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво се случи с големия залог на Мъск с Twitter пет месеца след придобиването?

Милиардерът продължава да се бори за финансовата стабилност на социалната мрежа

13:51 | 09.03.23 г.
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Мъск, един от най-богатите хора в света, може да продължи да плаща лихви по дълга на Twitter, като инжектира повече от личното си състояние или намери други инвеститори в акции.

„Доколкото компанията не успява да изпълни лихвените си плащания и той трябва да набере може би малко повече капитал, очаквам, че той сам ще се включи със собствени средства“, коментира Дейвид Кас, професор по финанси в Университета на Мериленд.

Друг вариант би бил да се продадат повече акции на Tesla, което вероятно допълнително ще намали цената на акциите на производителя на електромобили, твърдят анализатори. Мъск, който е и главен изпълнителен директор на Tesla, продаде дялове от компанията през ноември, което донесе близо 4 млрд. долара. Тогава той каза, че продажбата отчасти се дължи на Twitter. През декември милиардерът посочи, че няма да продава повече акции от Tesla за период от поне 18 месеца.

Варианти

Мъск може да сключи сделка с кредиторите, за да получи удължаване на плащането, да преструктурира дълга или да направи други промени в условията на заема. Главният изпълнителен директор освен това може да купи част от дълга и потенциално да поеме пълната собственост върху Twitter. Подобна покупка би могла да махне дълга от баланса на компанията.

През януари екипът на Мъск проведе разговори с инвеститори за продажбата на нови акции за до 3 млрд. долара, за да изплати част от дълга. Увеличаването на собствения капитал, ако бъде успешно, може да се използва за изплащане на необезпечената част от дълга, която е свързана с най-високия лихвен процент в рамките на пакетния заем от 13 млрд. долара на Twitter.

Ако Мъск не успее да осигури допълнителен дълг или собствен капитал, може да се стигне до банкрут, евентуално поради техническо неизпълнение или неизплащане на разходите за лихви, въпреки че анализатори и учени твърдят, че този ход не изглежда вероятен. През февруари Мъск написа в туит, че предходните три месеца са били изключително трудни, тъй като той е имал мисията „да спаси Twitter от фалит“. Компаниите, които преминават процедура за несъстоятелност, често променят висшия си мениджмънт.

Подаването на молба за защита от фалит вероятно ще унищожи личната инвестиция на Мъск, но също така ще му позволи да преговаря с кредиторите по-свободно и да набере нов дълг от старши кредитори, казва Уайт. Защитата от несъстоятелност би позволила спирането на начисляване на лихви върху всякакви необезпечени вземания, като задължения или заеми, които не са обезпечени с акции на Tesla, за разлика от частна сделка с кредитори, посочва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 09.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още