IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Камара на представителите на САЩ прие законопроекта срещу TikTok

Собственикът на услугата ByteDance ще има 6 месеца да се откаже от американските активи на приложението

18:05 | 13.03.24 г.
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Камарата на представителите на САЩ прие с голямо мнозинство законопроекта, който ще даде на китайския собственик на TikTok – ByteDance, около шест месеца да се откаже от американските активи на приложението за кратки видеа, използвано от около 170 млн. американци, или ще бъде изправена пред забрана на услугата, предава Ройтерс.

Законопроектът беше приет с 352 гласа „за“ и 65 „против“, получавайки подкрепа и от двете партии. Въпреки това той е изправен пред неясно бъдеще в Сената, където някои предпочитат различен подход за регулиране на приложенията, притежавани от чужди играчи, които биха могли да създадат опасения за сигурността. Лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър не е посочил как планира да процедира.

Съдбата на TikTok се превърна в основен проблем във Вашингтон. Демократите и републиканците заявиха, че офисите им са получили голям брой обаждания от тийнейджъри потребители на TikTok, които се противопоставят на закона, като обемът на оплакванията понякога надвишава броя на обажданията, искащи прекратяване на огъня между Израел и Хамас в Газа.

Мярката е най-новата от поредицата ходове на Вашингтон в отговор на опасенията за националната сигурност на САЩ относно Китай, вариращи от такива, свързани с превозни средства, през модерни чипове с изкуствен интелект до кранове на пристанища в САЩ.

Гласуването се случи по-малко от седмица, след като законопроектът беше предложен след едно публично изслушване и малко дебати и след като действията на Конгреса бяха в застой повече от година. Миналия месец кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън се присъедини към TikTok, което породи надежди сред служителите на компанията, че е малко вероятно законопроектът да бъде приет тази година.

Комисията по енергетика и търговия към Камарата на представителите миналата седмица гласува изцяло в полза на законопроекта, насочвайки го за гласуване от цялата Камара.

Главният изпълнителен директор на TikTok Дзъ Чъу ще посети Капитолия в сряда в рамките на предварително уговорено пътуване, при което ще говори със сенатори, твърди източник, запознат с въпроса.

„Този законопроект има предварително определен резултат: пълна забрана на TikTok в Съединените щати“, каза компанията преди гласуването. „Правителството се опитва да лиши 170 млн. американци от тяхното конституционно право на свободно изразяване“, добави той.

Миналата седмица Байдън каза, че ще подпише законопроекта. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан във вторник посочи, че целта е прекратяване на китайската собственост, а не забрана на TikTok.

Не е ясно какви ще са последващите действия на Китай и дали ще одобри подобна продажба на активите.

Ако ByteDance не се съобрази с решението, магазините за приложения, собственост на Apple, Google и други компании, няма да могат законно да предлагат TikTok за сваляне или да предлагат уеб хостинг услуги на контролирани от ByteDance приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още