IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как TikTok се превърна в проблем за националната сигурност на САЩ и Китай

Подновените усилия на Конгреса на САЩ да принуди TikTok да продаде бизнеса си в САЩ или платформата да бъде забранена в страната са подкрепени от Белия дом

17:27 | 09.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В зависимост от това кого питате платформата за кратки видеоклипове TikTok е или витрина за глупави танци и уроци по гримиране, или изтънчена заплаха за националната сигурност на САЩ.

Тъй като TikTok Inc. е собственост на китайска компания ByteDance Ltd. и тъй като Китай изисква от компаниите си при поискване да споделят с правителството всякакви данни, свързани с националната сигурност, популярността на TikTok сред американците има последици отвъд екрана на мобилния телефон. Това е допълнение към тревогите на родители, преподаватели и експерти по психично здраве относно това дали съдържанието и пристрастяването към TikTok не са вредни за младите умове.

Подновените усилия на Конгреса на САЩ да принуди TikTok да продаде бизнеса си в САЩ или платформата да бъде забранена в страната са подкрепени от Белия дом, дори когато кампанията за преизбиране на президента Джо Байдън започна да използва платформата, за да достигне до по-младите избиратели.

С какво TikTok се различава от другите сайтове за социални медии?

Всички платформи за социални медии събират данни за потребителите, но TikTok се смята за най-напредналата и невероятно ефективна в изучаването на техните интереси - въз основа на това колко дълго остават с дадено видео и дали го харесват, препращат или коментират. Това позволява на алгоритъма да предоставя повече интересни елементи в така наречения канал "За вас". Полученият поток от разнообразно, персонализирано съдържание може да бъде достатъчно опияняващ, че да е трудно да спрете да скролвате. Според проучване на Pew Research Center от 2022 г. две трети от американските тийнейджъри използват TikTok всеки ден, а 16% казват, че са в платформата почти постоянно. 

Кои са най-големите притеснения, свързани с TikTok?

Притесненията, свързани с националната сигурност, включват хипотетични, макар и не неправдоподобни, сценарии, при които китайското правителство използва влиянието си върху ByteDance, за да превърне TikTok в инструмент за нанасяне на вреда на американските интереси чрез различни канали. Един от тях е събирането на данни. TikTok научава уникалния адрес на интернет протокола (IP) на потребителя и - ако потребителят позволи, точните данни за местоположението му и кой е в списъка му с контакти. Критиците на TikTok твърдят, че тази информация може да се използва за разработване на профили на избрани американци и подлагането им на изнудване.

Има и опасения, свързани с шпионаж. В изпълнителна заповед на тогавашния президент Доналд Тръмп от 2020 г. се споменава възможността Китай да използва данните на TikTok за "проследяване на местонахождението на федерални служители и изпълнители" и за "извършване на корпоративен шпионаж".

Операциите за оказване на влияние са друга тема. Служителите по националната сигурност на САЩ са загрижени, че TikTok може да се опита да формира общественото мнение в САЩ чрез стратегическо потискане или популяризиране на определени видеоклипове. Един служител нарича приложението "троянски кон", чрез който Китай може да манипулира американската мисъл.

Има ли доказателства в подкрепа на тези опасения?

През декември 2022 г. главните изпълнителни директори на ByteDance и TikTok признаха, че служителите на ByteDance са имали неправомерен достъп до IP адресите на американски потребители, включително журналисти, които са писали критични материали за компанията. Министерството на правосъдието разследваше дали това е равносилно на неправомерно наблюдение на американци. 

Какво казва компанията? 

"Позволете ми да заявя това недвусмислено: ByteDance не е агент на Китай или на която и да е друга държава", свидетелства през март 2023 г. главният изпълнителен директор на TikTok Шоу Чу пред комисия на Конгреса на САЩ, която разследва компанията.

TikTok отбелязва, че Чу е базиран в Сингапур, главният оперативен директор на компанията е в САЩ, а глобалният ръководител на отдела за доверие и безопасност - в Ирландия. Чу заявява, че TikTok не представлява по-голям риск от базираните в САЩ приложения за споделяне на видеоклипове като Instagram и YouTube.

В стремежа си да успокои притесненията TikTok заяви, че чувствителните данни на американските потребители се преместват на сървъри, контролирани от базираната в Остин, Тексас, Oracle Corp. в рамките на проект "Тексас". TikTok също така заяви, че изходният код ще бъде предоставен за преглед от трети страни.

Какви са другите притеснения относно TikTok?

Подобно на повечето платформи, TikTok приема потребители на възраст от 13 години. Съществуват опасения относно това колко време младите хора прекарват в гледане на видеоклипове и дали съдържанието не подкопава самочувствието им, като например изкривява представата им за тялото.

През ноември американски съдия постанови, че TikTok и конкурентните социални медийни платформи трябва да се изправят пред съда по стотици федерални искове, обвиняващи ги в пристрастяване на младите хора към социалните медии. Регулаторните органи на ЕС глобиха TikTok за предполагаеми пропуски в защитата на личните данни на непълнолетни. През юли властите в блока заявиха, че TikTok трябва да направи повече, за да се съобрази с новия Закон за цифровите услуги, който обхваща безопасността на децата в интернет и модерирането на съдържанието. Някои вирусни тенденции в TikTok се оказаха опасни. Особено известна тенденция, наречена "предизвикателство за затъмнение", е свързана със смъртта на най-малко 20 деца на възраст под 15 години за период от 18 месеца. 

Предприемат ли правителствата действия срещу TikTok от съображения за национална сигурност? 

Като се позова на националната сигурност, през 2020 г. Индия забрани използването на TikTok и десетки други приложения, разработени от китайски компании. САЩ забраниха изтеглянето или използването на TikTok на устройства на федералното правителство; Великобритания, Канада, Белгия и Тайван въведоха подобни забрани. Един щат в САЩ - Монтана, стигна дотам, че прие закон, забраняващ изтеглянето на TikTok от широката общественост от 2024 г. TikTok бързо оспори закона на основание свободата на словото. Администрацията на президента Джо Байдън настоява TikTok да стане независим от ByteDance или да бъде забранен в САЩ.

Комисията по енергетика и търговия на Камарата на представителите на САЩ гласува с 50:0 гласа в подкрепа на закон, който ще принуди ByteDance да продаде компанията в рамките на шест месеца. Ако ByteDance не се съобрази с това, TikTok ще бъде блокирана в магазините за приложения, например тези на Apple и Google, както и при доставчиците на интернет услуги в САЩ. През следващите седмици се очакват допълнителни действия от страна на Конгреса, въпреки че законопроектът няма подкрепа в Сената и със сигурност ще бъде оспорен в съда. Въпреки това Байдън заяви, че ще подпише законопроекта, ако Конгресът го приеме.

Могат ли САЩ наистина да забранят приложението?

Няма пряк прецедент за забрана на безплатна потребителска технология в САЩ. Това по-скоро би се случило в Китай, който забрани Facebook от 2009 г. насам. Ако една забрана в САЩ оцелее при съдебно оспорване, правителството би могло да се опита да принуди операторите на магазини за приложения да премахнат TikTok от менюто си с предложения. Това би се превърнало в пречка за хората да станат нови потребители на TikTok. По-трудно би било да се намерят начини да се попречи на съществуващите потребители да продължат да ползват услугата.

Още новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 09.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още