IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп: TikTok е заплаха, но някои деца ще полудеят без него

Кандидатът за президент на САЩ се опасява, че Meta и други компании ще се облагодетелстват от този ход

14:27 | 12.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Christian Monterrosa/Bloomberg
Снимка: Christian Monterrosa/Bloomberg

Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че TikTok е заплаха за националната сигурност, но също така заяви, че забраната на популярното приложение ще навреди на някои деца и само ще укрепи Facebook на Meta Platforms, който републиканецът остро критикува, предава Ройтерс.

Тръмп повтори загрижеността си, докато законодателите обмислят законопроект тази седмица, който може да даде на китайския собственик на TikTok – ByteDance, около 6 месеца, за да се откаже от приложението за кратки видеа, използвано от 170 млн. американци.

Членовете на Камарата на представителите в САЩ в сряда трябва да дадат гласа си съгласно ускорените правила, които изискват две трети от членовете да гласуват с „да“, така че мярката да бъде приета.

В понеделник TikTok заяви пред Конгреса чрез писмо, разгледано от Ройтерс, че „не е притежавана или контролирана от китайското правителство“ и твърди, че ако компанията бъде продадена, друг купувач няма да продължи усилията на TikTok за 1,5 млрд. долара за защита на американските данни.

„По ирония на съдбата потребителските данни в САЩ може да са по-малко сигурни при схема за продажба“, казаха от компанията.

ФБР, Министерството на правосъдието и Службата на директора на националното разузнаване планират днес да проведат секретен брифинг за членовете на Камарата, посочват двама източници. Директорът на ФБР Крис Рей отново изрази загрижеността си относно TikTok по време на изслушване в понеделник.

В Годишната оценка на заплахите за 2024 г. на Разузнавателната общност на САЩ, публикувана в понеделник, се казва, че „акаунтите в TikTok, управлявани от пропаганден клон на КНР, според съобщенията са били насочени към кандидати от двете политически партии по време на междинния изборен цикъл в САЩ през 2022 г.“

Министерството на правосъдието описа опасенията си относно сигурността на TikTok в документ миналата седмица.

„Не искам да накарам Facebook да удвои размера си“, каза Тръмп пред CNBC в понеделник. „И ако вие забраните TikTok, (тогава) Facebook и други, но най-вече Facebook, ще спечелят много. И мисля, че Facebook е много нечестен.“

Наскоро Тръмп се е срещнал с инвеститора Джеф Яс, чиято инвестиционна компания Susquehanna International Group има дял в ByteDance, потвърди той пред CNBC. Тръмп твърди, че не са говорили за TikTok.

Цената на акциите на Meta Platforms се понижи с 4,4% до 483,59 долара в края на сесията в понеделник. Компанията отказва да коментира въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още