IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин показа недоволството си от случващото се с TikTok в САЩ

Китай сигнализира, че няма да позволи принудителната продажба на социалната мрежа в САЩ

09:03 | 15.03.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Китайското правителство сигнализира, че няма да позволи принудителна продажба на TikTok, ограничавайки възможностите на собствениците на приложението, докато потенциални купувачи започват да се редят на опашка, за да наддават за операциите му в САЩ, пише The Wall Street Journal.

Китайските власти критикуваха САЩ за действията им, насочени към приложението за споделяне на кратки видеа. Те също така изпратиха сигнали към компанията майка на TikTok – ByteDance, които според директорите означават, че правителството предпочита приложението да бъде забранено в САЩ, отколкото продадено, твърдят източници на изданието, запознати с въпроса.

Това поставя ByteDance в затруднено положение, тъй като TikTok е изправен пред най-сериозната заплаха за съществуването си досега в САЩ, най-големият му пазар, където има 170 млн. потребители.

В сряда Камарата на представителите във Вашингтон гласува с голямо мнозинство за одобряване на законопроект, който изисква ByteDance да продаде активите на TikTok в страната или да бъде изправен пред забрана, тъй като се твърди, че събирането на американски потребителски данни от неговите собственици представлява риск за националната сигурност. TikTok заяви, че няма да сподели данните с китайското правителство, дори ако Пекин поиска нещо подобно.

Законопроектът е изправен пред конфликт в Сената, където властите сигнализираха за по-предпазлив подход. Президентът Байдън каза, че ще подпише законопроекта, ако стигне до бюрото му.

По време на обичайна пресконференция в четвъртък говорител на Министерството на търговията на Китай каза, че САЩ трябва да „спрат необоснованото потискане“ на TikTok, добавяйки: „Съответната страна трябва стриктно да спазва китайските закони и разпоредби“.

Коментарът беше възприет от някои мениджъри на ByteDance като засилване на посланието на Пекин към компанията, че ще се сблъска с регулаторни пречки, ако се опита да се откаже от TikTok, коментират източниците. Миналата година Китай предупреди, че продажбата на TikTok ще включва износ на технология и ще трябва да бъде одобрена от правителството.

На вътрешно ниво основателят на ByteDance Джан Имин, който държи значителен дял от компанията, не е подсказал да е провеждал разговори с външни купувачи относно продажбата на активите на TikTok, казват още източниците.

Бившият министър на финансите Стивън Манучин в четвъртък заяви, че събира консорциум, за да се опита да купи TikTok. The Wall Street Journal съобщи, че Боби Котик, бивш главен изпълнителен директор на издателя на видеоигри Activision, се е обърнал към Джан.

Очаква се покупката да е на стойност над 100 млрд. долара. Приходите на TikTok бяха около 20 млрд. долара през миналата година, но услугата не е генерирала печалба, допълват източниците, запознати с въпроса.

TikTok отново е под прицела на геополитическото напрежение между САЩ и Китай, след като  преди време оцеля няколко регулаторни предизвикателства. През 2020 г. тогавашният президент Доналд Тръмп се опита да забрани приложението чрез изпълнителна заповед, но тя беше блокирана от съдилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
wart
преди 1 месец
За тая *** престъпна , всичко застрашава Националната й безопасност. Преди години в 2019 забраниха не само 5G на HUAWEI Америка но и в много Европейски страни. Приложенията на Google като карти , дискове не работят както Таблетите , Планшетите и PC , GSM- te. С всеки ден става по зъл, неконтролуем, непрдсказуем , когато колонията Европа се разрушава а Лидерите им са задължават да отделят само внимание и биват командировани в Киев или на конференции за да обсъдят колко и какво оръжие
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още