IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни казва сагата с TikTok за парадокса на пазарите в момента?

От геополитическите рискове до капризните решения на САЩ - инвеститорите са изправени пред несигурни времена

07:56 | 15.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Няма много въпроси, които привличат двупартийна подкрепа във Вашингтон тези дни. TikTok обаче е един от тях. В сряда Камарата на представителите прие законопроект за забрана на социалната мрежа, освен ако тя не бъде продадена от базираната в Китай компания майка ByteDance, с впечатляващите 352 гласа „за“ и 65 гласа „против“.

Този ход все още може да бъде блокиран от Сената или съдилищата. Когато властите в щата Монтана се опитаха да забранят TikTok миналата година, имаше съдебни обжалвания. Като алтернатива ByteDance може да се споразумее за продажба на активите си в САЩ, въпреки това може да е трудно, ако антимонополните проблеми натежат над очакваните купувачи като Microsoft. Нещо повече, Пекин казва, че е против продажбата може би защото не иска да загуби контрола върху алгоритъма за съдържание на TikTok, (който вероятно е по-голям повод за спор за националната сигурност от съхранението на данни), пише Джилиан Тет за Financial Times.

Така или иначе гласуването в сряда хвърли TikTok в безизходица по начин, който повечето наблюдатели не очакваха преди няколко месеца, като се има предвид, че това може да разгневи много млади избиратели – нещо, което Конгресът рядко иска да прави.

В това се крие голям урок за инвеститорите. Най-вече, той разкрива един парадокс, който в момента преследва пазарите. От една страна, цената на много активи, включително акции и облигации, се повиши по начин, който предполага, че инвеститорите са не само оптимисти относно краткосрочните икономически перспективи, но и са уверени, че могат да прогнозират и средносрочната траектория.

От друга страна, както посочва Анхел Убиде, ръководител на макроанализите в Citadel, в момента светът е изправен пред повече средносрочни до дългосрочни опасности, отколкото повечето инвеститори някога са виждали през живота си, независимо дали става въпрос за вътрешна политика, геополитическо напрежение, климатични промени или иновации. Усещането за когнитивен дисонанс изобилства, което създава потенциал за шокове - добри и лоши.

Помислете за TikTok. Компанията често е описвана от западните политици като „китайска“ организация. Въпреки това около 60% от групата всъщност са собственост на „международни“ инвеститори, предимно американски. Приблизително 8 млрд. долара са инвестирани за дялово инвестиране, включително Sequoia Capital, Susquehanna, General Atlantic и Coatue Management. Основните инвестиционни фондове като Fidelity, T Rowe Price и BlackRock също участват.

Преди година в технологичните среди се говореше, че тези инвеститори са напът да извлекат огромна печалба, поне на хартия. Кръговете за набиране на капитал предполагат, че ByteDance има предполагаема оценка от 300 млрд. долара, а групи като Fidelity потенциално я оценяват на между 260 млрд. и 320 млрд. долара.

Последна актуализация: 08:04 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още