IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бившият финансов министър на САЩ Стивън Манучин формира група за закупуването на TikTok

Приложението трябва да е собственост на американски бизнеси, каза Манучин

15:33 | 14.03.24 г. 1
Снимка: David Dee Delgado/Getty Images
Снимка: David Dee Delgado/Getty Images

Бившият финансов министър на САЩ Стивън Манучин формира група инвеститори, за да придобие TikTok на китайската ByteDance, след като законодателство, преминаващо през Конгреса, заплашва да забрани приложението в САЩ.

В сряда Камарата на представителите прие двупартиен законопроект, който ако се превърне в закон, ще принуди ByteDance или да продаде водещото си приложение, или да се изправи пред забрана в САЩ

„Мисля, че законодателството трябва да бъде прието и мисля, че то [приложението] трябва да бъде продадено“, каза Манучин, който управлява фонда Liberty Strategic Capital, в предаване по CNBC в четвъртък. „Това е страхотен бизнес и ще събера група за купуването на TikTok”.

Има допирни точки между Liberty и ByteDance. SoftBank Vision Fund на Маса Сон инвестира в ByteDance през 2018 г., а освен това е партньор с ограничена отговорност в Liberty Strategic.

Законопроектът сега се насочва към Сената, където бъдещото му е несигурно, макар че президентът Джо Байдън заяви, че ще подпише законодателството, ако стигне бюрото му.

“Това трябва да е собственост на американски компании. Няма начин китайците някога да позволят на американска компания да притежава нещо подобно в Китай“, казва Манучин.

Законодатели и от двете страни подчертават обхвата на TikTok в САЩ – според собствените му оценки 170 млн. американци използват приложението – и твърдят, че то предоставя на китайското правителство лесен достъп и влияние върху САЩ.

Големи технологични инвеститори също публично или частно заклеймиха платформата като пагубно влияние.

Все пак остава неясно дали китайското правителство ще разреши на ByteDance да продаде TikTok на купувач от САЩ. TikTok лобира яростно срещу законопроекта, включително с послания пред потребителската си база и чрез видеоклипове на своята платформа.

Изпълнителният директор на TikTok Дзъ Чъу намекна, че продажбата не стои като възможност.

ByteDance беше оценена на 220 млрд. долара в последния кръг на финансиране през 2023 г., според данни на PitchBook. Въпреки че оценка на TikTok не стана ясна веднага, всяка продажна цена за подразделението в САЩ вероятно ще бъде по-ниска.

Манучин не уточни кои ще бъдат другите инвеститори в подобна сделка или потенциалната оценка за социалната медия.

Има обаче и други заинтересовани купувачи. Wall Street Journal съобщи в неделя, че бившият главен изпълнителен директор на Activision Blizzard Боби Котик обмисля потенциална сделка с бъдещи партньори.

TikTok не е отговорила веднага на искането за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 14.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 1 месец
Те всички социални медии са си отврат, но това ТикТок специално е направо в отделна лига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още