IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплаха ли е китайската видеоплатформа TikTok за националната сигурност на САЩ

При евентуално ограничение на приложението в САЩ няма да е изненада, ако се предприемат действия и в Европа, коментира Георги Малчев, управляващ съдружник в Xplora

20:41 | 11.03.24 г. 1

Правителството на САЩ иска да покаже, че има контрол над потенциалните опасности от социалните мрежи. През тази седмица Камарата на представителите се очаква да гласува законопроект за забрана на социалната платформа TikTok, като приложението може да бъде забранено на територията на страната, съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Малчев, управляващ съдружник в Xplora, платформа за консултации по дигитален маркетинг.

„Законопроектът е гласуван с единодушие в Комисията по енергетика и търговия, като това е желанието на всеки икономически блок или държава да увеличи контрола си над социалните мрежи“, припомни той.

Малчев обясни, че зад идеята за ограничаване на TikTok в САЩ има обективни и политически причини – твърди се, че всички приложения, които дават възможност за създаване на съдържание и споделяне на локация, са обективна заплаха за сигурността. По думите му вече има подобен тип регулация в някои щати, в които е забранено да се ползва TikTok на служебните устройства на служители на държавната администрация.

Той смята, че инициативата от страна на Камарата на представителите може да се разгледа като стъпка за опит да се вземе решение или стъпка на ескалация в тази насока.

„Но, от друга страна, Bytedance (компанията майка на TikTok) се опитва да убеди правителствата и потребителите, че няма да бъде злоупотребено с данните“, посочи консултантът.

Георги Малчев е убеден, че социалните мрежи ще имат значителна тежест за изборите в САЩ тази годината. Той отбеляза, че предполагаемият републикански кандидат Доналд Тръмп се надява да не се стигне до ограничаването на TikTok, тъй като това ще направи приложенията на Meta по-важни за предизборната кампания, а той е в сериозна война с компанията от „Великолепната седморка“.

Консултантът прогнозира, че при евентуално ограничение на приложението в САЩ няма да е изненада, ако се предприемат действия и в Европа.

Той припомни, че през юни 2020 г. Индия блокира използването на TikTok в страната. Това се случи малко след избухването на пограничните сблъсъци между Индия и Китай през май 2020 г., при които загинаха няколко десетки индийски и китайски войници.

Ще падне ли жертва TikTok на напрежението между САЩ и Китай?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още