IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС започва разследване за модерирането на съдържанието и на TikTok

Регулаторите ще разследват дали компанията не е успяла да защити непълнолетните си потребители

16:29 | 19.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Собственикът на TikTok ByteDance рискува тежки глоби от Европейския съюз съгласно строги правила за ново съдържание за Big Tech, след като регулаторите обявиха официално разследване по обвинения, че компанията не успява да защити непълнолетни, които използват платформата за споделяне на видеа, съобщава Bloomberg.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон обяви в понеделник, че TikTok ще се изправи пред официално разследване съгласно Закона за цифровите услуги на съюза. Той позволява на регулаторите да налага глоби от до 6% от годишните продажби или да забранява повторни нарушители от ЕС.

Бретон каза в социалната мрежа Х, че разследването на блока ще вземе предвид пристрастяващия му дизайн и ограниченията за времево използване, настройките за неприкосновеност на данните и процедурите за удостоверяване на възрастта на социалната медия.

Говорител на TikTok заяви, че компанията ще „продължи да работи с експерти и индустрията, за да запази TikTok безопасна за младите хора и гледа с нетърпение към възможността да обясни тази работа в детайли“ пред Европейската комисия.

Законът за цифровите услуги дава на регулаторите безпрецедентни правомощия да предприемат действия срещу големите технологични компании и начина, по който управляват съдържанието в платформите си.

През декември европейските регулатори стартираха за пръв път официално разследване съгласно закона срещу Х на Илон Мъск, за да установи възможни нарушения в начина, по който платформата управлява незаконно съдържание и дезинформация. Блокът посочи 19 онлайн платформи и търсачки миналата година като големи дружества, които подлежат на засилено внимание и ги разпитва за информация. Сред тях са X, Meta Platforms, Alphabet и други с над 45 млн. месечни активни потребители в Европа. Оттогава насам ЕС добави и три сайтове за порно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още