IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Имате кръв по ръцете си": Сенатът в САЩ атакува социалните мрежи заради сигурността на децата

Изслушването бе поредното усилие на законодателите да адресират опасенията на родителите и експертите по психично здраве

08:50 | 01.02.24 г. 1
Шоу Дзъ Чъу (ляво), Линда Якарино и Марк Зукърбърг на изслушването. Снимка: Alex Wong/Getty Images
Шоу Дзъ Чъу (ляво), Линда Якарино и Марк Зукърбърг на изслушването. Снимка: Alex Wong/Getty Images

Американските сенатори в сряда разкритикуваха лидерите на най-големите социални медии и заявиха, че Конгресът трябва бързо да приеме нови правила, след като един законодател обвини компаниите, че имат „кръв по ръцете си“ заради това, че не са успели да защитят децата от нарастващите заплахи от сексуално хищничество в платформите си, съобщава Ройтерс.

Изслушването бе поредното усилие на законодателите да адресират опасенията на родителите и експертите по психично здраве, че компаниите зад социалните медии поставят печалбата пред защитите, които биха гарантирали, че платформите им не нараняват децата.

„Г-н Зукърбург, вие и компаниите зад вас, знам, че не искате да е така, но имате кръв по ръцете си“, казва републиканският сенатор Линдзи Греъм, обръщайки се към главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг. „Имате продукт, който убива хора“.

Зукърбърг свидетелства заедно с главния изпълнителен директор на X (Twitter) Линда Якарино, главния изпълнителен директор на Snap Еван Шпигел, на TikTok Шоу Дзъ Чъу и на Discord Джейсън Ситрън.

Сенатор Дик Дърбин, демократ и председател на Комисията по съдебни въпроси, цитира статистика от Националния център за изчезнали и експлоатирани деца, която показва рязък ръст на финансовото „сексуално изнудване“, при което се подмамва непълнолетно лице да изпрати явни снимки и видеоклипове.

„Този тревожен ръст в сексуалната експлоатация на деца се дължи на едно нещо: промени в технологиите“, каза Дърбин по време на изслушването.

Когато изслушването започна, комисията пусна видео, в което деца говорят за това, че са били жертви в социалните медии.

„Бях сексуално експлоатирано във Facebook“, казва едно дете във видеото, скрито в сянка.

В залата за изслушване десетки родители държаха снимки на децата си, които според тях са пострадали поради социалните медии. Някои родители се подиграваха на Зукърбърг, чиято компания притежава Facebook и Instagram, по време на встъпителната му реч и извикваха коментари на други места по време на изслушването.

В един момент сенатор Джош Хоули предизвика Зукърбърг да им се извини директно и няколко души отново вдигнаха снимките на децата, когато Зукърбърг се обърна към тях.

Зукърбърг изрази съжаление за това, което са преживели, и обеща да работи, за да предотврати това да се случи на други, но не пое отговорност за улесняването на злоупотребата, както Хоули предположи, че трябва.

В напрегната размяна на думи комисията показа копия от вътрешни имейли, според които Зукърбърг отхвърля искане на висш мениджър на Meta за наемане на между 45 и 84 инженери, които да работят по подобряване на безопасността.

Якарино от X каза, че компанията подкрепя Закона STOP CSAM – законодателство, въведено от Дърбин, което се стреми да държи технологичните компании отговорни за материали със сексуално насилие над деца и ще позволи на жертвите да съдят технологични платформи и магазини за приложения.

Законопроектът е един от няколкото, насочени към безопасността на децата, но засега нито един не се е превърнал в закон.

Социалната мрежа X е подложена на тежки критики, откакто Илон Мъск я купи и разхлаби политиките за модериране. Тази седмица той блокира търсенията на поп певицата Тейлър Суифт, след като в платформата се разпространиха нейни фалшиви изображения с явен сексуален характер.

В сряда бе и първата поява на главния изпълнителен директор на TikTok Чъу пред американските законодатели от март насам, когато китайската компания зад приложението за кратки видеоклипове беше изправена пред остри въпроси, включително някои, според които приложението уврежда психичното здраве на децата.

Чъу посочи, че повече от 170 млн. американци използват TikTok месечно, с 20 млн. повече, отколкото компанията заяви миналата година.

По време на изслушването той каза, че TikTok ще похарчи повече от 2 млрд. долара за усилия за доверие и безопасност, но отказа да каже каква е цифрата в сравнение с общите приходи на компанията.

Сенаторът републиканец Тед Круз притисна Зукърбърг относно предупредителните екрани в Instagram, които сигнализират на потребителите, че дадено изображение може да показва сексуално насилие над деца, но все пак им позволяват да видят изображението.

"Г-н Зукърбърг, какво, по дяволите, си мислехте?", каза Круз.

Зукърбърг отговори, че може да бъде полезно потребителите да бъдат пренасочвани към ресурси, вместо да се блокира съдържание, добавяйки, че компанията ще разгледа допълнително информация относно известието.

Сенаторът от Демократическата партия Ейми Клобучар постави въпроси за това, което според нея е бездействие в технологичната индустрия, сравнявайки го с реакцията, показана, когато врата на самолет Boeing се откачи по-рано миналия месец.

„Когато самолет на Boeing загуби врата по време на полет преди няколко седмици, никой не постави под съмнение решението да спре флотилитията... Така че защо не предприемем същия тип решителни действия относно опасността от тези платформи, когато знаем, че тези деца умират?", каза Клобучар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
scott
преди 2 месеца
Спокойно!Праскате си по един чип от неуралинк и сичко се оправя.........нема кръв, нема нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още