IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво ни казва сагата с TikTok за парадокса на пазарите в момента?

От геополитическите рискове до капризните решения на САЩ - инвеститорите са изправени пред несигурни времена

07:56 | 15.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg
Снимка: Ore Huiying/Bloomberg

Нещо повече, някои ключови инвеститори в САЩ ми казаха, че миналата година са били уверени, че могат да се справят с политическите рискове, особено след като техните редици попадат големи дарители както от републиканците, така и от демократите, допълва Тет. Джеф Яс, милиардерът съосновател на Susquehanna, например, е огромен дарител на републикански групи. Той се срещна с Доналд Тръмп малко преди кандидатът за президент да промени позицията си относно TikTok. Пред CNBC Тръмп каза, че не са обсъждали темата.

Новото решение обаче може да изгори печалба за милиарди долари. Всъщност дори преди гласуването в сряда имаше сигнали, че оценката на ByteDance е спаднала. Продажба на акции на служители миналата есен я оцени на 223 милиарда долара, а ми казаха, че някои фондове я оценяват по-близо до 180 милиарда долара, пише още Тет.

Така историята на TikTok отчасти е приказка за инвестиционната цена на геополитическия риск. Но също така е и за капризната природа на вътрешната политика на САЩ, особено в един свят, в който политическата позиция на Тръмп може да се промени за секунди, а контролът му над републиканците е непредвидим.

Един оптимист може да отвърне, че ByteDance е просто идиосинкратичен случай. Може би е така: малко други компании генерират толкова много гняв както сред дипломатически експерти, така и от родители. Същевременно би било глупаво да приемем, че всички други активи са защитени от подобни рискове. Технологичните акции например поскъпнаха през миналата година, но никой не знае какво може да направи Доналд Тръмп със Силициевата долина, ако бъде избран, или дали технологичните гиганти могат да се справят с по-нататъшно влошаване на отношенията между САЩ и Китай. Политическите рискове в други сектори също нарастват, както от Джо Байдън, така и Тръмп – просто погледнете US Steel.

И макар цените на държавните облигации да се повишиха, позицията на Тръмп относно фискалната политика (и Фискалния резерв) е друг риск. Може би втора администрация на Тръмп ще повтори модела на първата и ще възложи вземането на повечето фискални решения на (сравнително) стабилната ръка на Стивън Манучин, неговия бивш министър на финансите.

Така или иначе, въпросът не е, че тези рискове съществуват, а че инвеститорите се осмеляват да определят цената на държавните облигации днес не само около краткосрочната перспектива за паричната политика (което винаги са правили), те също така проектират средносрочна до дългосрочна перспектива - което, както хедж фондът Bridgewater наскоро посочи, не са направили преди две десетилетия. Това изглежда глупаво.

Тогава не е чудно, че цената на златото е достигнала рекордни стойности заедно с нейното дигитално прокси - биткойна. Инвестиционната теория предполага, че нарастването на активите за „бягство към безопасност“ е необичайно, ако цената на рисковите активи също се покачва. Но моделът има повече смисъл, ако инвеститорите трябва да хеджират непостижим политически риск. В този смисъл TikTok е мощен символ на нашите несигурни времена както в политически, така и във финансов смисъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още