IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Популярността на TikTok сред европейските политици нараства въпреки опасенията

Все повече политици разбират, че ако искат да достигнат до младите избиратели, трябва да ползват техните платформи

17:19 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Когато Саймън Харис стана бъдещ министър-председател на Ирландия през март, той се обърна към предпочитана платформа, за да изрази себе си: TikTok.

Във видео с надпис „БЛАГОДАРЯ ВИ“ с жълти букви, мъжът, който ще бъде най-младият лидер на Ирландия, каза на своите 95 хил. последователи за издигането си от „мрачен тийнейджър“, недоволен от липсата на образователна помощ за брат му, който е с аутизъм.

Харис е сред авангарда на европейските политици, които приемат притежаваната от Китай социална мрежа, като преценява, че нуждата да достига до по-младите избиратели натежава над опасенията за сигурността, предава Ройтерс.

С наближаване на европейските избори през юни, познатите политици се притесняват да не отстъпят място на маргинални партии, които успешно се възползват от формата за кратки видеа.

Но TikTok е наблюдаван все по-внимателно от Запада заради опасения, че потребителските данни от приложението, което е собственост на базираната в Пекин ByteDance, може да се окажат в ръцете на китайското правителство.

Германските агенции за сигурност например предупредиха услугата да не бъде ползвана, поради опасения, че тя може да споделя данни с правителството на Китай или да бъде използвано за оказване на влияние върху потребителите.

Властите в САЩ искат да наложат на ByteDance да продаде американските си активи и заплашват, че ако не го направи, ще забранят достъпа на услугата до магазините за приложения. Президентът Джо Байдън изрази загриженост по случая пред китайския си колега Си Дзинпин.

Макрон и неговите 4 млн. последователи

TikTok твърди, че предупрежденията за сигурността са неоправдани и не събира повече информация от други приложения.

В опит да смекчи опасенията през миналата година тя създаде място за събиране на данните на европейските потребители в Дъблин и нае трета страна за сигурност, която да наблюдава потоците от данни.

ByteDance отрече да използва своя продукт за шпиониране, а китайското правителство също отрече да има подобни намерения.

37-годишният Харис беше сред ранните потребители на TikTok през март 2021 г., създавайки видеа, вариращи от 60-секундно обобщение на бюджета с музикален фон и кадри, на които той си прави чаша чай, докато гледа футбол.

Друг голям потребител на TikTok е френският президент Еманюел Макрон, който натрупа 4 млн. последователи, след като се присъедини към социалната мрежа през 2020 г.

В Германия ползването на TikTok от по-възрастни политици е нова тенденция, а здравният министърът Карл Лаутербах стана първият министър в страната, който си създаде акаунт. Това се случи през март.

„Революция в TikTok: започва днес“, заяви той.

„Не можем да оставим социалните медии на AfD“, каза той за крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), която се превърна във втората по популярност в Германия.

Канцлерът Олаф Шолц през февруари също предложи на правителството да си създаде акаунт в TikTok.

Последна актуализация: 17:19 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още