IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на TikTok в САЩ са стигнали 16 млрд. долара през 2023 г.

Според източници на Financial Times приходите на компанията майка ByteDance са ударили 120 млрд. долара, доближавайки лидера в социалните мрежи Meta

16:00 | 15.03.24 г. 2
Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Приходите от продажби на TikTok са достигнали 16 млрд. долара в САЩ, където китайското видео приложение е изправено пред риск да бъде забранено, съобщава Financial Times.

Трима източници, запознати с финансите на компанията, твърдят, че приложението, собственост на пекинската ByteDance, е записало рекордни приходи в САЩ през 2023 г. Сумата от 16 млрд. долара, която те посочват, подчертават мащаба на дейността на групата в страната, докато Конгресът се опитва да принуди платформата да бъде продадена на американски купувач.

ByteDance като цяло е напът да задмине собственика на Facebook Meta като най-голяма компания за социални медии в света по продажби.

Петима запознати източници казват, че приходите на ByteDance са достигнали 120 млрд. долара през 2023 г., което с 40% повече на година база. Ръстът се дължи на гигантския растеж на TikTok, макар че компанията получава по-голямата част от приходите си от Китай.

За миналата година Meta обяви приходи за 135 млрд. долара, с 16% повече спрямо 2022 г.

ByteDance, която е в частни ръце, не разкрива финансовите си данни. Компанията е отказала коментар по темата.

Данните излизат на фона на несигурното бъдеще на TikTok в САЩ, след като тази седмица Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект, за да принуди TikTok да бъде продадена на некитайска компания в рамките на шест месеца. В противен случай се предвижда да бъде забранена в САЩ.

Законодателството все още се нуждае от одобрението на Сената и от подписа на президента Джо Байдън.

Започват да се появяват и кандидати за приложението, като в четвъртък бившият финансов министър Стивън Манучин заяви, че формира група, която да отправи оферта за компанията, макар че не предостави финансова информация.

Цената на евентуална сделка би била изключително висока – ако се приложи подобно съотношение спрямо приходите на TikTok, оценката на TikTok US може да стигне 150 млрд. долара – а ще бъде нужно и одобрението на Пекин.

Макар че TikTok бележи загуба заради сериозните инвестиции за световната си експанзия, ByteDance като цяло записва нетна печалба от 28 млрд. долара за 2023 г., посочват източниците.

По-голямата част от бизнеса на групата е в Китай, където ByteDance управлява сестринското приложение на TikTok Douyin, както и разрастващ се бизнес за електронна търговия в рамките на приложението.

Загубата на американския пазар може да има по-широки последствия за TikTok на световно ниво заради евентуално оттегляне на американски влиятелни и популярни лица.

Китай заяви, че „твърдо се противопоставя“ на всяка принудителна продажба на TikTok и през 2020 г. въведе нов контрол на износа, създаден, за да има Пекин повече власт над всяка продажба на китайска компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 15.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 1 месец
До: wart доказано глууупав, що се изказваш по непонятни за теб теми? я кажи фейсбук работи ли в китай,а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
wart
преди 1 месец
Всичко което не е Американско е опасност за Националната им Безопасност ? и никой освен тях не може да печели милиарди от ИТ технологиите или от социалните платформи. Само те и - демократичните, цивилизованите, свободните -- страни имат право но не и останалите. Тая Англосаксонска сг...ан тези престъпници с всеки изминат ден стават зли, коварни, не контролуеми и проклети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още