fallback

Популярността на TikTok сред европейските политици нараства въпреки опасенията

Все повече политици разбират, че ако искат да достигнат до младите избиратели, трябва да ползват техните платформи

17:19 | 08.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Когато Саймън Харис стана бъдещ министър-председател на Ирландия през март, той се обърна към предпочитана платформа, за да изрази себе си: TikTok.

Във видео с надпис „БЛАГОДАРЯ ВИ“ с жълти букви, мъжът, който ще бъде най-младият лидер на Ирландия, каза на своите 95 хил. последователи за издигането си от „мрачен тийнейджър“, недоволен от липсата на образователна помощ за брат му, който е с аутизъм.

Харис е сред авангарда на европейските политици, които приемат притежаваната от Китай социална мрежа, като преценява, че нуждата да достига до по-младите избиратели натежава над опасенията за сигурността, предава Ройтерс.

С наближаване на европейските избори през юни, познатите политици се притесняват да не отстъпят място на маргинални партии, които успешно се възползват от формата за кратки видеа.

Но TikTok е наблюдаван все по-внимателно от Запада заради опасения, че потребителските данни от приложението, което е собственост на базираната в Пекин ByteDance, може да се окажат в ръцете на китайското правителство.

Германските агенции за сигурност например предупредиха услугата да не бъде ползвана, поради опасения, че тя може да споделя данни с правителството на Китай или да бъде използвано за оказване на влияние върху потребителите.

Властите в САЩ искат да наложат на ByteDance да продаде американските си активи и заплашват, че ако не го направи, ще забранят достъпа на услугата до магазините за приложения. Президентът Джо Байдън изрази загриженост по случая пред китайския си колега Си Дзинпин.

Макрон и неговите 4 млн. последователи

TikTok твърди, че предупрежденията за сигурността са неоправдани и не събира повече информация от други приложения.

В опит да смекчи опасенията през миналата година тя създаде място за събиране на данните на европейските потребители в Дъблин и нае трета страна за сигурност, която да наблюдава потоците от данни.

ByteDance отрече да използва своя продукт за шпиониране, а китайското правителство също отрече да има подобни намерения.

37-годишният Харис беше сред ранните потребители на TikTok през март 2021 г., създавайки видеа, вариращи от 60-секундно обобщение на бюджета с музикален фон и кадри, на които той си прави чаша чай, докато гледа футбол.

Друг голям потребител на TikTok е френският президент Еманюел Макрон, който натрупа 4 млн. последователи, след като се присъедини към социалната мрежа през 2020 г.

В Германия ползването на TikTok от по-възрастни политици е нова тенденция, а здравният министърът Карл Лаутербах стана първият министър в страната, който си създаде акаунт. Това се случи през март.

„Революция в TikTok: започва днес“, заяви той.

„Не можем да оставим социалните медии на AfD“, каза той за крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD), която се превърна във втората по популярност в Германия.

Канцлерът Олаф Шолц през февруари също предложи на правителството да си създаде акаунт в TikTok.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 08.04.24 г.
fallback
Още от Социални мрежи виж още