IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители на TikTok са изправени пред солидни данъци в САЩ заради акции, които не могат да продадат

Недоволството на работниците от създалата се ситуация расте

15:54 | 09.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bing Guan/Bloomberg
Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Служители на TikTok в САЩ са обременени с милиони долари данъчни задължения върху акции, които не могат да продадат. Това се случва в момент, в който притежаваното от китайска компания приложение за кратки видеа се бори срещу потенциалната си забрана в САЩ, пише Financial Times.

ByteDance, базираната в Пекин компания майка на услугата, е изправена пред критики от страна на служители в САЩ заради програмата си за възнаграждения с акции, която им пречи да ги осребрят, като същевременно ги излага на големи потенциални данъчни сметки, разкриват интервюта с повече от дузина настоящи и бивши работници.

Недоволството изправя някои от американските служители на TikTok срещу компанията в деликатен момент за нейното ръководство. Сенатът на САЩ обмисля законопроект, който би наложил продажбата на приложението поради опасения за националната сигурност или забраната му за ползване в страната.

Ннете Матима, която през август напуска работата си като директор по продажбите в TikTok, казва, че може да получи „потенциално голяма“ данъчна сметка. „Има хора, които имат шестцифрени данъчни задължения върху доходите, които никога не са получили“, посочва тя.

Един от тези хора е Патрик Сполдинг Райън, който е работил в ByteDance като мениджър между 2020 и 2022 г. и трябва да плати данъци от над 10 хил. долара за акции, които не е успял да продаде.

„Това е ужасно управлявана компания“, казва Сполдинг Райън. Той е изпратил писма с оплакване до Министерството труда, Комисията по ценните книжа и фондовите борси и други ведомства относно начина, по който ByteDance се грижи за възнагражденията в акции.

В бележка до служителите в САЩ, изпратена в събота, от ByteDance признават, че са загрижени заради случващото се и посочват, че данъчните практики на компанията са „съвместими“ със законодателството в страната. Външни адвокатски кантори и счетоводна фирма от Голямата четворка са оценили схемата за заплащане на базата на акции, пише в бележката.

ByteDance има за цел да предостави „значителни възможности за обратно изкупуване на акции въз основа на ситуацията на компанията всяка година“, допълва текстът.

„Нашите цели са да се справим с проблема с ликвидността [на ограничени акции] в Съединените щати, да осигурим конкурентно възнаграждение и да дадем възможност на служителите да се възползват от растежа на компанията“, казва още ByteDance.

Въпреки това е малко вероятно китайската компания да организира голям кръг на финансиране от инвеститори за закупуване на акции на служители или за извършване на първично публично предлагане, докато бъдещето на бизнеса в САЩ е несигурно.

 „Ние стриктно се придържаме към изискванията на данъчните закони на САЩ. Като се има предвид, че това е първата данъчна година след започването на тази програма за обратно изкупуване, ние също така предоставихме услуга за обаждания от страна на служителите, за да отговорим на техните въпроси и притеснения“, коментира говорител на TikTok.

Китайската група има около 7000 работници в САЩ, плюс хиляди бивши служители. В световен мащаб кадри на ByteDance притежават 20% от акциите ѝ, сочи изявление на компанията от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 09.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още