IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария се превръща в сериозен проблем за RTL

Печалбата и приходите на веригата падат заради отписване в унгарското подразделение

13:29 | 21.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бизнесът на RTL в Германия се развива добре. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бизнесът на RTL в Германия се развива добре. Снимка: архив Ройтерс

Най-голямата телевизионна мрежа в Европа RTL Group отчита значително по-ниска печалба заради значимо отписване в унгарското си подразделение. Освен това общите приходи спадат заради валутни ефекти, по-ниски приходи от реклама във Франция, както и по-ниските обороти на Fremantle Media и UFA Sports. Поради всички тези причини компанията намали прогнозата си за текущата година, предава Ройтерс.

Сега RTL вече очаква лек спад на приходите. Оперативната печалба може да спадне дори по-чувствително от приходите, заяви компанията. През май групата, чийто мажоритарен  акционер е медийният концерн Bertelsmann, очакваше приходите и печалбата да са на нивото от миналата година. 

Преди всичко новият данък върху рекламите в Унгария натоварва веригата. Унгария облага медийни компании с нов диференциален данък върху приходите от реклама. Законът предвижда годишните приходи от реклама на медийните компании да се облагат според размера им, като в най-високата си част данъчната скала може да достигне 40% за приходи над 20 млрд. форинта (над 65,5 млн. евро).

RTL твърди, че е единствената медийна компания в Унгария, която заради големината си трябва да плати високата данъчна ставка. Промяна в текста на закона от последния момент предвижда, че загуби от предходната година могат да се отпишат само в размер на до 50%. Тъй като през миналата година другата голяма медия TV2 бе на загуба, това означава, че само RTL ще трябва да плати пълната максимална данъчна ставка. Повечето от останалите медии ще бъдат или много малко засегнати, или изобщо няма да им се наложи да плащат данъка.

Рекламният данък е "тревожен знак за всички международни инвеститори в Унгария", казват двамата ръководители на RTL Анке Шеферкорд и Гийом де Пош. Компанията обаче не възнамерява да се оттегли от бизнеса. „RTL е дълбоко вкоренена в Унгария и ще остане такава“.

През първото полугодие RTL отписва 88 млн. евро от бизнеса си. Поради това нетната печалба пада наполовина до 202 млн. евро.

Още в началото на юли базираното в Люксембург дружество обяви, че данъкът в Унгария  ще вкара „унгарския ангажимент на RTL в зоната на загубата“, поради което дейността там ще бъде нарушена.

Подразделението в Унгария е едно от най-малките на RTL. Групата отчете оборот от 5,9 милиарда евро и оперативна печалба (EBITA) от 1,2 млрд. евро през миналата година. В Унгария групата генерира приходи от 100 млн. евро и оперативна печалба от 15 млн. евро.

Но и в оперативния бизнес RTL Group изпитва затруднения. Продуцентското подразделение Fremantle е създало по-малко серии от „American Idol", което е понижило приходите. Освен това те са пострадали и заради по-слабия долар спрямо еврото и слабия рекламен пазар във Франция.

Приходите на концерна спадат с 2,5% до 2,7 млрд. евро. Ebita пада от 552 млн. евро до 519 млн. евро. Добре се развива бизнесът само в Германия – тук с 313 млн. евро компанията отчита рекорд на оперативната печалба. 

Паричният поток остава силен, в размер на 401 млн. евро. Затова и управителният съвет решава да раздаде през септември извънреден междинен дивидент в размер на 2 евро на акция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още