IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой журналисти са задържани в затвори през 2021 г.

Мексико и Афганистан са най-опасните държави за медиите тази година, посочват от "Репортери без граници"

18:01 | 16.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Рекорден брой журналисти са били задържани през 2021 г., посочва организацията „Репортери без граници“ в годишния си доклад.

Общо 488 журналисти са попаднали в затвора заради работата си през тази година, което представлява 20% ръст спрямо предходната година, отчита организацията. От тях 60 са жени.

Най-голям е броят на задържаните журналисти в Китай – 127 души, Мианмар – 53 души, и Виетнам – 43 души. В Беларус те са 32-ма, а в Саудитска Арабия – 31. Египет изпада от първата петица на държавите с най-голям брой задържани журналисти, след като освободи 21 души тази година.

Безпрецедентното число в Хонконг е заради нарастващия контрол на президента на Китай Си Дзинпин над региона. В специалния административен регион, който преди беше регионален модел на зачитане на свободата на печата и който не предвиждаше затвор за журналисти, законът за националната сигурност, наложен от Пекин през 2020 г., е използван като претекст за арест и задържане на най-малко 10 журналисти към 1 декември, посочват от „Репортери без граници“.

Общо 46 са убитите журналисти при изпълнение на служебните им задължения тази година, сред които са 4 жени, посочва още организацията в доклада си. От тях 18 са загинали във военна зона. Броят на убитите журналисти е най-малък от почти 20 години, посочва организацията.

От четирите убити жени журналисти три са в източния град Джалалабад в Афганистан при две целенасочени атаки, отговорност за които пое „Ислямска държава“. Четвъртата е репортер от Йемен, загинала при атака с кола бомба в Аден, временната столица на Йемен.

Организацията посочва и убийствата на гръцкия журналист Йоргос Карайвас и нидерландският Петер де Врийс.

Мексико е най-опасната страна в света за медиите за трета поредна година, посочва организацията в доклада си. Афганистан се изравнява с латиноамериканската държава заради тазгодишните случаи. В Мексико са убити 7 журналисти през 2021 г. През последните 5 години 47 журналисти са намерили смъртта си в страната.

В Афганистан тази година са загинали шестима журналисти, повечето от които при нападения и бомбардировки от „Ислямска държава“ или талибаните. Пълната безнаказаност на извършителите и подбудителите от тези престъпления обяснява продължаващото насилие срещу репортери там. През последните 5 години в Афганистан са загинали също 47 журналисти.

Пакистан, Индия и Йемен допълват списъка с най-опасните за медиите държави през 2021 г.

През последните пет години три четвърти от смъртните случаи са в 10 държави – Мексико (47), Афганистан (47), Сирия (42), Йемен (18), Индия (18), Ирак (17), Пакистан (16), Филипините (15), Сомалия (13) и Колумбия (9). В други държави са регистрирани общо 77 случая на убити журналисти. В страни от Азия са загинали 109 журналисти през последните пет години.

Общо 65 са журналистите в света, които са държани като заложници, сочат още данни на „Репортери без граници“. От тях 44 са в Сирия, 11 – в Ирак, 9 – в Йемен, 1 – в Мали. „Ислямска държава“ държи 28 журналисти като заложници, хутите – 8, „Ал-Нусра“, „Ал Каида“ и други организации в Сирия – 14.

Двама са изчезналите журналисти през тази година, и двамата в Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Нито пък дума за затворените украински телевизии и журналисти..!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Разбира се, нито дума за хилядите американски журналисти, уволнявани и преследвани, защото изобличават престъпленията на "демократите" и се опълчват на насилственото налагане на противoестественичеството и обратният раcизъм !!! И как - нали САЩ, дори с узурпатор в Белият дом - са най-демократическите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още