IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba обмисля IPO в САЩ?

Американските борси дават възможност за листване на различни класове акции, което вероятно ще повлияе на избора в ущърб на Хонконг

13:45 | 25.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Alibaba обмисля IPO в САЩ?

Китайският интернет гигант Alibaba планира да се появи на борсата в Ню Йорк и по този начин да отблъсне Хонконг, твърдят информирани източници, цитирани от Bloomberg. Преговорите за борсов дебют в Хонконг са се провалили, заяви информирано от тях лице. Сега Alibaba е инструктирала адвокатската си кантора да подготвя първично публично предлагане (IPO) в САЩ, като скоро се очаква и банките да получат подобно разпореждане.

При едно евентуално IPO Alibaba може да бъде оценена на 70 млрд. щатски долара, ако се осланяме на оценки на анализаторите. Това ще направи борсовата поява една от най-големите интернет IPO-та в света и желана плячка за банкери и фондови борси. Компанията, която доминира на китайския пазар за електронна търговия, трябваше да реши на коя борса да се бори за благоволението на инвеститорите. Изборът беше между Хонконг и Ню Йорк. 

В Хонконг обаче, за разлика от борсите в САЩ, не може да се котират повече от един клас акции. Пускането на няколко различни класа акции позволява на учредителите и основните акционери да запазят контрола над компанията, дори тя да стане публична. На New York Stock Exchange и Nasdaq Stock Market такива структури са разрешени. Alibaba и Хонконгската фондова борса трябваше да измислят "креативни" алтернативи за двоична структура.

Източникът на Bloomberg не е пожелал да коментира дали борсовият оператор в азиатския метрополис е отхвърлил предложенията на Alibaba. Платформата за онлайн търговия Alibaba.com на Alibaba вече е листвана на борсата в Хонконг. Alibaba.com се ползва особено от малките и средните предприятия за покупка на стоки от азиатските страни.

Водещи американски технологични компании, като Facebook и Google имат структура с акции от два каса. Те издават акции с различни права на глас. Основателите и мениджърите могат в такива случаи да разполагат с повече права за гласуване, което усложнява опитите на хеджфондовете или по-активните акционери да налагат свои решения за компанията. В Alibaba Group основателят Джак Ма държи около 7%, японският телекомуникационен концерн SoftBank – 36,7%, а американският ветеран Yahoo – почти една четвърт.

Преди две години борсата в Хонконг отхвърли молбата на британския футболен клуб Манчестър Юнайтед за листване с дуална структура. Собствениците – семейство Блейзър, решиха тогава да пуснат клуба на борсата в САЩ.

През август изпълнителният директор на оператора Hongkong Exchanges & Clearing Ltd Чарлс Ли обяви, че борсата „в момента няма планове“ да допълва правилата си с разпоредби за два класа акции. „Защитата на интересите на инвеститорите все още е един от основните принципи за защита на здравето на пазара“, заяви той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още