IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция затяга контрола върху интернет в страната

Парламентът прие закон, който ще позволи блокирането на уебсайтове, без да е необходимо съдебно решение

17:46 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Решението беше остро критикувано от опозицията. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Решението беше остро критикувано от опозицията. Снимка: архив Ройтерс

Турският парламент прие законопроект, който ще затегне правителствения контрол на интернета в страната.

Новият закон ще позволи на телекомуникационния орган на Турция да блокира уебсайтове, без да е необходимо преди това да поиска решение на съда.

Законът ще принуди интернет доставчиците да съхраняват данни за дейността на потребителите в продължение на две години и да я предоставят на властите.

Опозицията определи хода като посегателство върху свободата на словото, пише BBC.

Достъпът до интернет в Турция като цяло е ограничен, тъй като хиляди сайтове са блокирани. Премиерът Реджеп Ердоган е открито критичен към мрежата и смята, че Twitter е "бич". Според министър-председателя социалните мрежи пък са "най-лошата заплаха за обществото".

Twitter и Facebook са широко използвани от антиправителствените демонстранти за разпространяване на информация по време на протестите миналата година.

Новите мерки бяха приети след няколкочасови дебати в парламента. В началото на сесията Хасан Орен от опозицията сравни Ердоган с Адолф Хитлер.

"Когато дойдохте на власт, говорихте за засилване на демокрацията в Турция - сега се опитвате да приложите фашизма", заяви той. "Не забравяйте, че Адолф Хитлер използва същите методи, когато дойде на власт".

Според заместника на Ердоган Бюлент Арънч "няма такова нещо като интернет цензура" в Турция.

"Ние сме по-свободни в сравнение с много други държави и имаме свобода на пресата", коментира той.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че съгласно новите правила телекомуникационната агенция на Турция ще може "да събира данни за съобщенията на всички интернет потребители без каквито и да било правни ограничения или рестрикции". От своя страна потребителите може да не знаят кога и как се събира тази информация. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още