IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple преговаря за интернет телевизионен пакт с Comcast

Новото предложение ще избегне досадното буфериране при интернет трафика

10:09 | 24.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
Apple преговаря за интернет телевизионен пакт с Comcast

Американският онлайн концерн Apple води преговори с най-големия щатски кабелен оператор Comcast относно обща TV-стрийминг услуга, твърдят добре информирани източници, цитирани от Wall Street Journal. Както поясняват те по-нататък, клиентите ще могат съгласно сегашните планове да получават свой собствен приемник - т.нар Set-Top-Box, от Apple, който биха могли да свързват с кабелите на Comcast и така да избягват всяко задръстване и забавяне в интернет.

Разговорите между Apple и Comcast са на ранен етап и все още има много препятствия пред сключването на подобна сделка. Въпреки това едно споразумение би представлявало нова форма на сътрудничество между технологичното дружество и кабелен оператор, с цел да се модернизира телевизията.

Apple ще позволи на потребителите да гледат телевизия на живо и при поискване в интернет. В допълнение, клиентите ще могат да "стриймват" видео клипове, които се съхраняват в „облака“ в мрежата. С това новото предложение на Apple ще замени на практика традиционните кабелни телевизионни приемници.

Apple ще се възползва от това да има кабелна компания като партньор, тъй като групата възнамерява да раздели трафика на данни на новата си телевизионна услуга от обществения интернет трафик чрез т. нар. „последна миля“, твърдят добре информирани източници. "Последната миля" се отнася до частта от кабела, който свързва проводниците на кабелните оператори с отделните домакинства. Тези съединения често страдат от задръствания с данни, тъй като твърде много хора по едно и също време получават кабелна телевизия в даден регион. 

Новото предложение на Apple ще се стреми да избегне подобни прекъсвания и повреди в услугите за потребителите. Дори и често срещаното и досадно кеширане ("буфериране"), което може да възникне при изтеглянето на видеоклипове от интернет, в идеалния случай не трябва да се случва. Целта е да бъде предложена интернет телевизия със същото качество, каквото има и досегашното предложение на Comcast с конвенционалните декодери.

Въпреки че и конзолата за игри Xbox на Microsoft, както и сет боксът на Roku вече навлизат на телевизионния пазар, досега нито едно от тези устройства не обещава пълна TV услуга с високо качество на прием, какъвто Apple очаква да предостави.

В продължение на няколко години Apple разгледа различни начини, за да стъпи на пазара на телевизия, но досега концернът не е успял да открие бизнес модели, които биха били привлекателни за медийните компании и кабелните оператори.

Последна актуализация: 09:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още