IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Charter, Time Warner Cable, Comcast и сделката за милиарди

Лидерът на пазара ще подкрепи Charter в опита за поглъщане на големия конкурент Time Warner Cable

09:51 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И Comcast се намесва в консолидацията на бранша. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

И Comcast се намесва в консолидацията на бранша. Снимка: Ройтерс

Американският пазар на кабелна телевизия е изправен пред нова вълна на консолидация. След като до този момент Charter Communications се сблъска с отхвърляне на офертата си за 62 млрд. долара за своя по-голям конкурент Time Warner Cable, сега четвъртият по големина играч се озърта за подкрепа от страна на лидера Comcast. Двете компании водят преговори за възможен алианс, с който да осъществят сделката, разказват запознати със случващото се лица, цитирани от Ройтерс.

Единият от вариантите предвиждал Charter да придобие напълно Time Warner Cable, а след това да предаде част от нея на Comcast. По този начин обаче цената на сделката ще бъде повишена. В такъв случай обаче  няма да се стигне до наддаване, каквото в момента очакват анализаторите. Страните отказаха да коментират информацията.

След месеци на безплодни усилия по-рано тази седмица Charter се осмели да направи опит за враждебно поглъщане на втория по големина американски кабелен оператор. Не само заради значително по-малкия размер на кандидат-купувача обаче опитът бе дързък, но и заради размера на първоначалната оферта от 37 милиарда долара – предложението от 132,50 долара за акция не осигурява наддаване над пазарната стойност на Time Warner Cable.

Факт, който възмути най-силно главният изпълнителен директор на Time Роб Маркус, въпреки че Charter е готова да поеме и дългове в размер на около 25 млрд. долара. Маркус нарече плановете на конкурента си опит за "кражба" на неговата компания. Но управителят е под натиск, тъй като все повече и повече клиенти обръщат гръб на компанията.

С подкрепата на Comcast, която според запознати източници също е искала да подаде самостоятелна оферта, Charter би могла да предложи повече пари за Time Warner Cable. Четвъртият по големина участник на пазара има борсова стойност от около 14 млрд. долара. 27% от Charter принадлежат на кабелния концерн Liberty Media на милиардера Джон Мълоун. Time Warner Cable от своя страна се стреми да получи по 160 долара за акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още