IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологичните гиганти обединяват сили срещу нови пробиви в уеб сигурността

Компаниите ще отделят средства за финансиране на качествени проекти с отворен код

18:07 | 24.04.14 г.
Технологичните гиганти обединяват сили срещу нови пробиви в уеб сигурността

Повече от десетина технологични компании, включително Facebook, Google, Microsoft, Amazon и IBM обединиха сили в опит да предотвратят нов пробив в сигурността като Heartbleed, пише Mashable.

Heartbleed е един от най-големите и широко разпространени пробиви в историята на съвременния интернет. Проблемът се дължи на сгрешен ред от кода на проекта OpenSSL. Около 66% от уеб сървърите разчитат именно на OpenSSL за криптирането на данни и опазването на сигурността.

Грешката в OpenSSL означава, че ключовете за тайното криптиране, които опазват паролите и другите потребителски данни, могат да бъдат откраднати от уебсървъра, без някой да разбере. Оказва се, че проблемът е съществувал в OpenSSL повече от две години, преди да стане публично достояние.

Програмата, наречена Core Infrastructure Initiative, е дело на Linux Foundation и е създадена за „финансиране на проекти с отворен код“, свързани с киберсигурността. Групата ще работи с консултативен съвет от авторитетни разработчици на отворен код.

Всяка от технологичните компании се е съгласила да отделя по 100 000 долара годишно през следващите три години за инициативата.

Джим Землин, изпълнителен директор на Linux Foundation, заяви, че тази програма не е насочена към структурата на проектите с отворен код, а по-скоро иска да им предложи ресурси, така че те да продължат да растат и да се развиват.

По думите на Землин идеята е да се позволи на истинските експерти да се фокусират върху работата си. Самите компании, които финансират инициативата, нямат за цел да контролират проектите с отворен код.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още