IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия се закани на Google

Икономическият министър Зигмар Габриел се опасява от пазарната мощ на компанията и защитата на потребителите

16:22 | 17.05.14 г. 3
Германия се закани на Google

Google се изправя пред все по-големи проблеми в Германия на фона на наближаващите избори за Европейски парламент и засилващите се опасения на местната индустрия за конкуренцията, пише FT.

Срещу американския технологичен гигант се надигна вълна от критицизъм, а някои от критиците му го обвиниха, че изгражда дигитална “супердържава”, което би могло да представлява основна заплаха за свободата.

Реториката беше продължена от министъра на икономиката на Германия Зигмар Габриел, който призова и за евентуално разделяне на Google в случай, че се установи, че компанията е злоупотребила с господстващо положение.

Габриел признава, че Германия не може сама да раздели Google, но предупреждава, че федералната антимонополна служба ще разследва дейността на компанията. Той сравни концерна с доставчиците на газ и електричество, които бяха принудени да се откажат от мрежите на няколко места в Германия.

“Опасностите на дигиталната революция се основават на авторитарни и дори тоталитарни тенденции, а монополната власт пречи на закона”, посочва Зигмар Габриел в мнение, публикувано във Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Google вече постигна временно споразумение с Брюксел, след като в продължение на три години разследва бизнеса на компанията. Предвижда се да се наложат някои ограничения върху методите, по които се представят резултатите от търсенето.

Стотици европейски компании обаче призовават Европейската комисия да разгледа отново случая. Групата е водена от германското издателство Axel Springer френската Lagardère.

Забележките на Габриел идват в ключов момент – европейските избори. В Германия се засилват опасенията за защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот и на този фон няколко технологични компании се опитват да оспорят господството на американските интернет групи.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер също изрази загрижеността си заради пазарната мощ на американския технологичен гигант. Позовавайки се на разкритията за практиките на шпионаж на американската Агенция за национална сигурност, той посочва, пред Handelsblatt: “Мисля, че евентуално прекомерно събиране на данни с цел борба с тероризма следва да бъде осъдено по-малко в сравнение с това, което има за цел максимизиране на частната печалба”.

Канцлерът Ангела Меркел също намекна миналата седмица, че интернет групи представляват заплаха за данните на автомобилната индустрия на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 2
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Е все пак и *** и Yahoo Всеки може да ползвва тах като търсачка. За другитр продукти да се потрудят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
path3434
преди 9 години
Според статии, властите от Мексико искат Слим да намали дела си в латинска америка, заради висока монополизираност. Той търси друг подобен пазар за вложения.Мтел имат много служители от времето на Чорни- издирван от интерпол за "НЕЗАКОННА ОРГАНИЗИРАНОСТ И ПРАНЕ НА ПАРИ" (using google translate) . (http://***.interpol.int/notice/search/wanted/2009-21842 )отидете на алекса (http://***.statscrop.com/***/mtel.bg ) и вижте как за 4 години посетитлите на сайта (reach) намаляват почти пропорционално на от 8 хил, на 3 хил на ден. при запазване на този тренд ще се изхаби и Оперативната печалба (EBITDA) .(http://***.reuters.com/article/2013/10/10/us-mexico-telecoms-slim-idUSBRE99910P20131010 )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
path3434
преди 9 години
Tази седмица в Иконъмист има интересна статия за пране на пари: която казва, че 15% от износа на Мексико е фиктивен.http://***.economist.com/news/international/21601537-trade-weakest-link-fight-against-dirty-money-uncontained
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още