IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Украйна принуди Luxoft да премести 500 програмисти

Според Bloomberg компанията ще мести част от дейността си в България, Полша и Румъния

15:02 | 29.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Дмитрий Лошинин при листването на&nbsp;Luxoft Holdings Inc. на борсата в Ню Йорк. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Дмитрий Лошинин при листването на Luxoft Holdings Inc. на борсата в Ню Йорк. Снимка: Ройтерс 

Доставчикът на компютърни услуги Luxoft Holding, който наема преди всичко програмисти от Украйна и Русия, е напът да премести близо 500 от тях извън двете страни заради опасенията на свои западни клиенти от ефектите на кризата в отношенията между двете страни, предава Bloomberg.

Релокацията е част от плановете на компанията да не разполага с повече от 20% от общия брой на служителите си в определен географски регион, казва изпълнителният директор на Luxoft Дмитрий Лошинин. Клиенти от САЩ и Европа са настоявали компанията да намали експозициите си към Русия и Украйна, призна той пред агенцията. 

Luxoft подобри приходите си от продажби, разчитайки на относително евтини програмисти от Русия и Украйна, за да обслужва клиенти, сред които Deutsche Bank AG, UBS AG и Ford Motor Co. Това спомогна за скока на цената на акциите, които поскъпнаха повече от двойно в шестте месеца след първичното публично предлагане през юни 2013. През февруари обаче ценните книжа се сринаха заради политическата криза в Украйна.

Базираната в Цуг, Швейцария, компания разполага с около 7500 служители, а към края на март 49% от тях са в Украйна и 29% - в Русия. Компанията може да премести част от тях в България, Полша и Румъния, където разширява офисите си и има нужда от повече експертиза, казва Лошинин. Освен това Luxoft може да добави още персонал и във Виетнам, която според директора разполага с добри инженерингови кадри.

„Всичко е въпрос на настроение, защото няма реален проблем по отношение на нашите операции”, казва той.

Luxoft има офиси в три украински града – Киев, Одеса и Днепропетровск. През февруари протести в Киев доведоха до свалянето на тогавашния президент Виктор Янукович. В Одеса на 2 май в улични сблъсъци бяха убити над 40 протестиращи. 

Международната Luxoft (започнала дейността си в Русия) отвори свой офис в София в началото на 2014 г. Вероятно в търсене на кадри на българския пазар, Luxoft е домакин на едноседмичното събитие с кариерна насоченост Interview Week, което се провежда в София от 26 до 30 май. Седмицата на интервютата е етап от реализирането на плановете на Luxoft за изграждане на силен екип в развойния център в България, чиито експерти ще разработват и проекти във финансовата сфера, поясни компанията.

Epam Systems Inc., друг доставчик на аутсорсинг решения в областта на информационните технологии, заяви в началото на май, че ще разшири дейността си в други страни, като Полша, за да намали риска от кризата в Украйна. Акциите на Epam, които отчетоха спад от 30% от средата на февруари до късния април, се възстановиха с 30% през май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още