IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските Wanda, Tencent и Baidu обединяват сили в електронната търговия

Най-голям дял в компанията ще притежава Wanda

13:24 | 29.08.14 г.
<p>
	Уанг Янлин. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Уанг Янлин. Снимка: архив Ройтерс

Китайските компании Dalian Wanda Group и Tencent Holdings планират да създадат джойнт венчър в сферата на онлайн търговията заедно с Baidu Inc. Той ще бъде с обща стойност 5 млрд. юана (814 млн. долара), а целта му е да даде тласък на бизнеса на компаниите в тази област, пише Ройтерс.

Джойнт венчърът ще бъде регистриран в Хонконг. Wanda ще притежава 70% от него, докато интернет гигантите Tencent и Baidu ще имат дял от 15% всяка, разкриват Wanda и Tencent в съобщения до медиите.

Китай е най-големият пазар за онлайн търговия в света, а най-големият играч на него е Alibaba Group Holding, която продава повече стоки от Amazon.com и eBay, взети заедно.

Чрез сътрудничеството си с двете компании Wanda ще се превърне в най-голямата “онлайн до офлайн” (О2О) платформа за електронна търговия, твърди Донг Се, главен изпълнителен директор на новото предприятие. О2О включва хората, които използват своите смартфони, за да намерят и закупят стоки и услуги, които често са физически близо до тях.

“O2O е най-големият пай в електронната търговия… това е само началото”, твърди председателят на Wanda Уанг Янлин.

Джойнт венчърът ще се конкурира и с Alibaba за това разрастващо се парче от пая. Конкурентът на Tencent и Baidu увеличава своите O2O предложения и се опитва да даде тласък на онлайн търговията през мобилни устройства.

За тримесечието април-юни Alibaba отчита, че приходите от мобилните ѝ услуги нарастват с 27,4% спрямо същия период миналата година и възпизат на една трета от общия размер на сделката.

Първоначалната инвестиция от трите компании ще е 1 млрд. юана, твърди Tencent.

“До пет години общата инвестиция ще бъде около 20 млрд. юана”, коментира Уанг. “Ще включим и нови инвеститори, които да увеличат паричния поток”.

За Tencent сделката дава възможност за разширяване на нейните онлайн платежни услуги.

"Трите партньора допълнително ще задълбочат сътрудничеството си по инициативи като споделяне на трафик, медии и споделяне на реклами ресурси, ползи от членства, плащания, интернет финанси и други", твърди Tencent. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още