IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на Netflix се срина с една четвърт

Финансовите резултати на компанията отговарят на борсовите очаквания, но броят на абонатите расте по-бавно

10:59 | 16.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на акциите на Netflix се срина с една четвърт

Инвеститорите наказаха онлайн видео услугата Netflix заради слабите ѝ прогнози за текущото тримесечие. Цената на акциите на компанията се срина с 26% (118,59 долара) до 330,00 долара за брой, след като Netflix представи резултати в съответствие с очакванията на Wall Street, но отчете забавящ се ръст на броя абонати, предаде Ройтерс.

Броят на потребителите е нараснал през третото тримесечие с по-бавно темпо от очакваното, а прогнозата за печалбата за текущото тримесечие е доста под очакванията на пазара.

През септември Netflix стартира услугите си в няколко европейски страни, включително Германия и Франция. Германия е на първо място сред европейските страни по брой на домакинствата с достъп до широколентов интернет, като през 2013 г. с такъв са разполагали 29,1 милиона домакинства по данни на SNL Kagan. Франция е на трето място с 24,7 милиона, след Русия. На тези пазари Netflix се конкурира с вече наложили се подобни услуги, като Canal Play Infinity на Canal Plus във Франция, която е собственост на медийната група Vivendi, както и с Prime Instant Video на Amazon в Германия. 

През последното тримесечие услугата печели три милиона нови потребители, една трета от тях - в Съединените щати. Ръстът е под очакванията на компанията, обяви Netflix в сряда след приключването на борсовата сесия. Компанията очакваше поне 1,3 млн. нови потребители в САЩ и около 2,3 млн. в чужбина. Причина за по-малкото нови абонаменти може да е и едно увеличаване на цените, допуска компанията.

Netflix очаква печалбата на акция за четвъртото тримесечие да достигне 44 цента, докато запитани от Bloomberg анализатори очакваха средно 84 цента. В резултат на това акциите се сринаха с 26%, а на тази база пазарната стойност на компанията би се свила от 27 млрд. долара на 20 млрд. долара. 

Акциите на компанията вече преживяха няколко големи колапса през последните години, като при спекулациите за разделянето на компанията на две отделни дружества или при появата на нови конкуренти. Въпреки това скоро след това цената се възстановяваше и през тази година се изкачи до рекордни равнища.

В Netflix срещу месечен абонамент може да се гледат филми и ТВ сериали по интернет. През третото тримесечие приходите от продажби са нараснали на годишна база с 38 на сто до 1,22 милиарда долара. Печалбата се е увеличила от 32 до 59 млн. долара. И преди оповестяването на данните акциите на Netflix бяха изложени на лек натиск. Принадлежащият към американския медиен гигант Time Warner телевизионен платен канал HBO обяви, че ще предложи своята програма в САЩ и онлайн. С това на пазара се появява сериозен конкурент за Netflix.

Планираната от HBO стрийминг услуга първоначално е насочена към около 10 млн. американски клиенти, които получават от Time Warner интернет, но не и телевизия. Въпреки това изпълнителният директор на HBO Ричард Плеплър също така спомена и възможност за международно разширяване, но без да навлиза в подробности.

В момента Netflix има общо около 53 млн. потребители, в това число над 37 млн. абонати в САЩ. Първоначално фирмата стартира като онлайн видеотека с DVD доставки. В тази област броят на потребителите спада с 275 хил. до около 6 милиона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още