IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукарски разпореди засилено следене на интернет търговията

Поводът е масова измама на сайт за групово пазаруване, който събира плащанията предварително, но не осъществява доставки

13:32 | 10.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Лукарски разпореди засилено следене на интернет търговията

Министърът на икономиката Божидар Лукарски е разпоредил Комисията за защита на потребителите (КЗП) да следи засилено интернет търговията със стоки и услуги по празниците, съобщават от министерството.

Повод за заповедта е случай със сайта за групово пазаруване grouponi.bg, за който в Комисията за потребителите са постъпили 27 жалби от ощетени потребители. Те твърдят, че са платили през сайта за доставка на стоки, но не са ги получили.

След проверка се установило, че сайтът е на фирмата "Интермедия 2008" ЕООД, като до момента собственикът не може да бъде открит. Първата подадена жалба срещу сайта е от началото на ноември, а 20 от сигналите вече са предадени на полицията. Изпратено е и писмо покана към търговеца да се яви в КЗП, като е посочен срок, който към момента все още тече. 

Според закона КЗП може да провери дали на сайтовете за електронна търговия има цялата изисквана по Закона за защита на потребителите информация - адрес, пощенски код, телефон и др. Когато нелоялният търговец изчезне, случаят се предава на икономическа полиция, информират още от Министерството на икономиката.

Заради зачестилите сигнали на потребителски организации за измами и фиктивни продажби по празниците Лукарски призовава хората да са по-бдителни при пазаруването по интернет и в случай на нередност да сигнализират потребителската комисия. От самата комисия пък съветват потребителите да не плащат авансово, а при доставка на стоката или услугата, с наложен платеж при получаване на стоката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 2
ivancholak
преди 9 години
Не става насила. Единственното което работи е рейтингова система. Иначе и ebay и кой ли не са се мъчили нестава, измами винаги има. На изток Али баба се мъчат и те да направят нещо и те са с частичен успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
polki
преди 9 години
по-долу -> тървеца да се чете търговеца
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
polki
преди 9 години
Много лесно със закон могат да се стопират измамите при пазаруване по интернет, но явно онези 240-те не искат да въведат правила. Най-лесно е търговеца да получи парите си едва след като клиентите са получили стоката, а не както сега се прави тървеца взима парите и се скрива, а клиента нищо не получава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 7
ivancholak
преди 9 години
***. Измами е имало и винаги ще има. Само че бате Бойковата чета само си търси причини да ограничава свободата. Ама като гледам на тоз простия народ май свободата му е последна грижа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още