IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските градове все още не са готови да работят в облака

Властите имат редица притеснения, свързани със сигурността на данните и първоначалните разходи

12:27 | 24.02.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Използването на изчислителни облаци в азиатските градове остава ниско на фона на притесненията на правителствата за високите първоначални разходи, свързаните с тях рискове и законови изисквания, пише ZDNet.

Само 22,2% от хората са приели облачната технология в по-голяма степен, като половината от респондентите в ново проучване посочват, че първоначалните разходи са основната причина да не използват облака много повече. Други 34% твърдят, че причината се крие в липсата на силен бизнес, докато 28% коментират, че се опасяват от рисковете, носещи облачните услуги. Това сочи изследване, проведено от Microsoft Asia-Pacific и CityNet.

Проучването обхваща 38 висши служители от големи градове в региона, с общо население, надхвърлящо 71 млн. души, както и няколко от най-големите градове с повече от 20 млн. души, като Mumbai. Не са пропуснати и градовете с по около 100 хил. души население като Непал. Включени са както развити, така и развиващи се икономики, в това число Япония, Южна Корея, Бангладеш и Камбоджа.

Запитани какво смятат за най-голямата пречка пред ползването на облачните услуги, 60% от анкетираните посочват сигурността на данните, а 47% цитират недостатъчния бюджет. 44 на сто пък твърдят, че проблемни са законовите и нормативните изисквания.

Въпреки колебанието по отношение приемането на облака, повече от 80% от респондентите вярват, че облачната технология може да донесе различни ползи на азиатските градове, включително да подобри комуникацията между градските власти и разгръщането на услугите на електронните правителства, намаляване на разходите за труд, по-лесното възстановяване след бедствия и генериране на екологично чисти отпадъци.

"Ако обърнете внимание на предизвикателствата, пред които са изправени градовете в Азия, можете да ги поставите в три категории: предоставяне на надеждни услуги, гарантиране на равенството, така че всеки да получи достъп до тези услуги, и устойчивост на околната среда“, посочва генералният секретар на CityNet Виджай Джаганатан.

По думите му за преодоляването на тези предизвикателства градовете се нуждаят от обща платформа за интегриране на показатели за изпълнение и измерване на резултатите. Според него облакът е инфраструктурата, която ще помогне за всичко това.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още