IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в ЕС все още рядко използва облачни услуги

8% от българските компании ползват подобни услуги, показа проучване на Евростат

20:54 | 09.12.14 г.
Бизнесът в ЕС все още рядко използва облачни услуги

Въпреки че повечето предприемачи (с повече от десет служители) в ЕС имат достъп до интернет, много малка част от тях се възползват от облачните услуги, сочи проучване на Евростат.

Достъп до интернет имат 97% от предприемачите в 28-те държави от ЕС, но едва 19% от тях предпочитат да разчитат на ИТ инфраструктура, изградена от трети компании.

За може да бъде използвана облачната услуга е необходим достъп до интернет, затова и връзката със световната мрежа се посочва от Евростат като ключова в този казус.

Сред основната причина да не бъде използвана услугата са опасенията за сигурността на данните (за 39% от анкетираните представители на бизнеса), както и високата цена (32%). 31% от предприемачите признават, че не знаят достатъчно за облачната услуга, а за 27% пречка са проблемите с достъпа до данните или със софтуера.

Данните на европейската статистическа служба показват, че 8% от българските компании използват облачна услуга. На дъното на своеобразната класация са Румъния (5%), Латвия и Полша (с по 6%).

Лидерската позиция е за Финландия, където половината от предприемачите се възползват от възможността и не поддържат собствена ИТ инфраструктура.

Като цяло в ЕС, без изненада, почти половината от компаниите от сектора информационни и комуникационни технологии ползват облачни услуги. На второ място се нареждат предприемачите от научните сектори (27%). 20% от агенциите за недвижими имоти също се възползват от тази възможност.

Бизнесът в ЕС прибягва до облачната услуга основно за имейл услуги (66%), както и за съхранение на файлове (53%). 39% от предприемачите съхраняват бази данни в облак.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още