IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft сключи важни партньорства в Китай

Компанията се опитва да пробие на един изпълнен с предизвикателства пазар

17:07 | 24.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Microsoft разкри, че е сключила нови партньорства с китайски държавни компании в опит да насърчи развитието на бизнеса си на този огромен технологичен пазар, пише Wall Street Journal.

Сделките, които включват обединяване на силите с държавния китайски технологичен военен консорциум, бяха разкрити в сряда – същия ден, в който главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела се присъедини към срещата на други американски бизнес лидери с президента на Китай Си Дзинпин в Сиатъл.

Това се случва на фона на стремежа на Microsoft да пробие във втората по големина икономика в света - един пазар, който е предизвикателство за компанията заради проблемите, свързани с киберсигурността, и антитръстовите регулации.

Китайският държавен глава обиколи кампуса на Microsoft в Редмънд, Вашингтон, заедно със Сатя Надела в сряда.

Microsoft заяви, че китайският ѝ партньор в облачните услуги 21 Vianet Group, който управлява облачните услуги на американската компания в страната, създава джойнт венчър с клон на подкрепяния от правителството производител на чипове Tsinghua Unigroup, който ще продава облачни услуги на китайски държавни предприятия.

Освен това Microsoft сключи сделка с държавната China Electronics Technology Group, за да проучи възможностите за конфигуриране и поддържане на „локализирана“ версия на Windows 10 за клиентите в китайските правителствени служби и държавни предприятия, опериращи с критична инфраструктура.

Китайският консорциум, известен като CETC, осигурява технологии за армията и за цивилните, включително основно комуникационно и електронно оборудване, както и ключови компоненти.

Компаниите не разкриват финансовите параметри на сделката.

Западните технологични компании сключват партньорства с китайски компании в отговор на предизвикателствата на китайския пазар, които се влошиха след разкритията на бившия служители на Агенцията за национална сигурност в САЩ Едуард Сноудън, че правителството на САЩ е извършвало шпионаж.

От своя страна Microsoft има проблеми с големия и сложен пазар в азиатската страна. Миналата година местна държавна агенция заяви, че разследва начина, по който компанията разпространява своя софтуер. Microsoft обясни, че съдейства на властите. Отново миналата година Китайският правителствен център за обществени поръчки забрани на правителствените агенции да купуват компютри, работещи с операционната система на Microsoft Windows 8.

Тази сряда Microsoft сключи сделка и с китайския гигант в сферата на търсачките Baidu за превръщането на Baidu.com в търсачка по подразбиране на уебстраницата и основна страница на онлайн потребителите в Китай, които използват браузъра на Microsoft, наречен Edge.

Има стотици милиони компютри с Windows, но заради популярността на пиратството Microsoft традиционно среща трудности в генерирането на приходи от голяма част от въпросните потребители. Сделката с Baidu има за цел да помогне на Microsoft да привлече повече потребители към Windows 10. В замяна Baidu ще улесни своите потребители в обновяването на операционната система на Microsoft до последната ѝ версия.

Интернет потребителите, които търсят Windows 10 в китайската търсачка, ще бъдат посрещани от голям рекламен банер в горната част на екрана, който ще ги отвежда към специалния сайт за сваляне на Windows 10, твърди Baidu.

Чрез сделката с Baidu Microsoft ще засили влиянието си в онлайн търсенето в Китай. Повече от 92% от интернет потребителите в страната използват Baidu според China Internet Informational Center. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Tzetzo
преди 8 години
Ех от 10 години слушам за "китайски, руски и др." операционни системи на базата на Линукс.1. Защо Китай и Русия не направят своя операционна система, а използват наготово Линукс като са толкова велики.2. На базата на Линукс всеки добър компютърен специалист може да си създаде своя дистрибуция.3. Най-важното дайте да ги видим тези руско китайски ОС как работят имат ли поддръжка, драйвери за принтери и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
bigiadri
преди 8 години
Колко и да се напъва Майкрософт позицията им в Китай,Русия и Индия ,едни от най-големите икономики в света, е напълно загубена! Трите големи страни планират да си създадат собствени операционни системи на базата на Линукс и Опън Офис.Особено след пускането на най-голямия троянец Windows 10! В Китай системата ще се казва NeoKylin, в Русия ЗАРЯ а в Индия BOSS!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още