IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft съди InterDigital за неспазване на обещания за лицензиране на патенти

Става дума за патенти, които се очаква да бъдат приети като стандарти в мобилната индустрия

11:32 | 21.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският технологичен гигант Microsoft отново затяга правния обръч около InterDigital в дългогодишната битка за лицензиране на патенти между двете компании. 

По-малката компания е нарушила американското антитръстово законодателство, като не е спазила обещанието си да лицензира технологията си, която е ключова за комуникацията чрез мобилни телефони, посочва Microsoft в делото си срещу InterDigital.

Жалбата, подадена във федералния съд в Уилмингтън, Делауеър, задълбочава дългогодишната битка между двете компании, предава Ройтерс.

През този месец Международната търговска комисия в САЩ трябва да се произнесе дали смартфоните на Microsoft да бъдат забранени за внос в Съединените щати заради нарушаване на два от патентите на InterDigital.

Уилмингтън е мястото, където е базирана InterDigital, която е т. нар. лицензен трол и печели пари благодарение на лицензирането на патенти.

Делото е свързано с патенти, считани за особено важни за технологии, които могат да бъдат широко използвани в индустрията. Притежателите на тези видове патенти обикновено се ангажират с това да ги предлагат на конкурентите си при  т. нар. fair, reasonable, and non-discriminatory terms (споразумението FRAND за справедливи, разумни и недискриминационни условия).

Microsoft посочва, че InterDigital „злоупотребява с лицензионните си практики“ върху своите патенти, които са ключови за компании, които произвеждат клетъчни устройства и нарушава федералните антимонополни закони.

InterDigital „лъжливо обеща“ да лицензира тези патенти при разумни условия, така че да бъдат приети като стандарти в индустрията, но след това им постави огромни цени, посочва Microsoft в жалбата си.

Говорителят на софтуерния гигант заяви, че това „нарушава нейните ангажименти и влияе негативно на потребители и конкуренцията“.

Представител на InterDigital, открит от Ройтерс, не желае да коментира случая.

Според жалбата InterDigital е използвала възможността за забрана на вноса, за да принуди Microsoft да плаща цената, която InterDigital иска за достъп до технологията ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още