IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Uber добавя нова услуга за сватбения сезон в Индия на фона на валутната криза

След като бяха спрени банкнотите от 500 и 1000 рупии, клиентите могат да платят предварително за пътувания, свързани със сватбите

16:33 | 21.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Uber Technologies се превърна в поредния стартъп, който се възползва от валутната криза в Индия, инициирайки услуга за резервация на автомобили за сватби в пика на сватбения сезон в страната, съобщава Bloomberg.

Клиентите могат да платят предварително за пътувания, които може да бъдат споделени с роднини или приятели за пътувания, свързани със сватба – например отскачане до магазина, пазаруване на перфектното облекло или достигане до мястото на събитието, каза Uber в понеделник. Инициативата идва след въвеждането на услугата на Ola тип пътувай сега, плати по-късно“, за да помогне на закъсалите за пари клиенти, както и на нови услуги от операторите на електронна търговия Flipkart и Snapdeal.

Решението на министър-председателя на страната Наренда Моди да забрани банкнотите от 500 рупии (7,30 долара) и 1000 долара, като в същото време разпределя на дажби банкноти от 2000 рупии, създаде недостиг на кеш, обикновено използван за плащане на сватбени разходи. Uber разчита опцията за предварително плащане да се хареса в страната, където е общоприето хиляди да присъстват на пищни сватби, включващи пиршества и едноседмични веселби.

UberWeddings предоставя лесен начин за домакините да гарантират, че всички пътувания в града, свързани със сватбата, се управляват чрез безкешови предварително генерирани промо кодове“, казва Прабхаджийт Син, генерален мениджър на Delhi & NCR of Uber India.

Ходът на правителството бе реализиран точно преди началото на сватбения сезон, който продължава от ноември до февруари – най-благоприятният период от годината за много индийци. Uber казва, че услугата му, която съществува в САЩ и на други пазари, ще бъде предлагана в дузина индийски градове до края на сезона.

В Индия, където кредитните карти са рядкост, семействата прибягват до плащане в брой за забавление, кетъринг, украса и други разходи. По-голямата част от тези разходи биха били платени със сега забранените банкноти от 500 и 1000 рупии.

Ежедневните тегления на пари в брой са ограничени до няколко хиляди рупии, а в същото време сватбените церемонии могат да струват над милион рупии.

Местните медии отчитат десетки случаи, в които семейства, с покана за сватба в ръка, са искали от банкови представители разрешение да изтеглят спестяванията си. В Ню Делхи младоженец се е редил на банкомат цяла вечер преди сватбения си ден.

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още