IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

67% от процесите в завода на Schneider Electric в Пловдив са изцяло автоматизирани

Специалисти от компанията представиха постиженията на съоръжението на онлайн семинар

15:15 | 21.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Schneider Electric</em></p>

Снимка: Schneider Electric

Лидерът в дигиталната трансформация на енергийния мениджмънт и автоматизацията Schneider Electric проведе първия у нас уебинар на тема: „Smart Factory explained: Умната фабрика на бъдещето – концепция и приложения“. Съоръжението, единствено по рода си измежду заводите на Schneider Electric в Източна Европа, бе представено пред аудитория от близо 300 души с включвания на живо от София и Пловдив. Уебинарът бе посетен от инженери и мениджъри от много производствени международни и български компании, от преподаватели и студенти от техническите университети в София и Велико Търново.

Лектори бяха Калоян Георгиев, архитект IoT решения за автоматизация и енергиен мениджмънт в Schneider Electric, Антоний Петров, инженер автоматизация Smart Factory, и Георги Трончев, координатор индустриални проекти и Innovation Hub в завода на компанията в Пловдив.

Калоян Георгиев постави акцент върху собствената IoT платформа на Schneider Electric -   EcoStruxure, благодарение на която става възможно функционирането на умните фабрики на компанията в България и по света. Тя позволява свързване на устройства в различни архитектури според мащаба на всеки обект, управление и събиране на данни, както и работа с инструменти за превантивна и предиктивна поддръжка.

В своето изложение Антоний Петров определи Smart Factory като високодигитализирана и свързана среда, където резултатите и производителността се подобряват чрез автоматизация и оптимизация, базирани на четвъртата индустриална революция. „В нашата фабрика процесите са повече от 67% автоматизирани и ние се стремим да въвеждаме още подобрения, като използваме корпоративната ни програма Smart Factory“, посочи той. „Само за една година са внедрени почти всички технологии освен виртуалната реалност, която се тества в момента".

Програмата Smart Factory включва внедряването на следните технологии:

Industrial Internet of Things – свързани устройства, които спомагат за навременна намеса на настройчици и инженери след получен сигнал от системата чрез облачна технология.Работата на тези устройства е довело до спестяване от 7000 евро на година от разходите за поддръжка.

Добавена реалност и виртуална реалност – подпомагат поддръжката на оборудването, както и обучението на операторите на машините. Предоставят бърз достъп до работни инструкции, схеми, конструктивни чертежи, процедури, както и връзка към производствените софтуери и към историческите данни за производителността на машините. Осъществяват  бърза връзка към склада за резервни части за проверка на наличности. Тази технология спестява на завода около 4000 евро на година от разходи за поддръжка.

Дигитални процеси – софтуери, някои от които са вътрешна разработка. Целта е да се премахне хартията, защото на хартия данните се обработват трудно и бавно, а и времето за реакция е удължено. Тези софтуери спестяват на Smart Factory в Пловдив 1,25% работни часове или около 9000 часа на година.

Управление на сгради и енергийна ефективност – системата BMS (building management system) на Schneider Electric осигурява управлението на отоплението, вентилацията и климатизацията на помещенията. Използват се сезонни модели, базирани на исторически данни. Резултатът е от 8 до 10% спестяване на енергия.

Power Monitoring System и Resource Advisor – за контрол и мониторинг на използването на енергия. Подават препоръки къде има проблеми и как да се оптимизира потреблението на енергийните източници – електричество, сгъстен въздух и газ. Благодарение на тези технологии е постигнато 20% спестяване на енергия.

Системи за киберсигурност – разработка на Schneider Electric за защита на ресурсите на Schneider Electric, на клиентите и партньорите на компанията, както и на всички данни по мрежата. Използват се само сертифицрани приложения. В Smart Factory се провеждат ежегодни обучения на служителите по киберсигурност, което добавя знания по темата, полезни и в личния им живот.

Макар пловдивският завод на Schneider Electric да покрива всички международни стандарти за Smart Factory, технологичното му развитие продължава. Допълнителните нововъведения включват бързи решения с 3Д принтери за собствено производство на временни резервни части при непрекъсваемост на процесите във фабриката; автономни превозни средства за евакуиране на готови продукти и доставянето им към зоната за опаковане и експедиция; колаборативни роботи с всички функции за безопасност вградени в тях и с ниска консумация на енергия. Продължава внедряването и на  remote expert – много актуална в кризисната ситуация функция за отдалечен достъп, когато специалистите по поддръжката имат нужда инженер за съдействие. Системата позволява и отдалечено приемане на ново оборудване – без да се налага пътуване в чужбина за приемане на машината. В края на своето изложение Антоний Петров изтъкна важността на пълното оползотворяване на аналитичните функции на внедрените системи – надграждане на облачните решения и събирането на данни в облака и използването на predictive maintenance. Става дума за получаване на изпреварваща информация, че даден процес показва негативна тенденция. А  идеята е да се реагира предварително за удължаване живота на оборудването, намаляване престоя на машините и свиване на разходите за поддръжка.

Антоний Петров изтъкна факта, че на базата на внедрените технологии Smart Factory  в Пловдив успява да се адаптира изключително бързо и лесно спрямо възникналата кризисна ситуация. Осъществен е бърз преход към работа от вкъщи при спазване на всички изисквания.

Георги Трончев представи центъра за иновации (Innovation Hub) на Smart Factory в Пловдив. Там е инсталирана интерактивна стена, нещо като интерактивен град, за платформата EcoStruxure – с визуализирани всички възможности на всеки един софтуер, който фабриката ползва, и как те са свързани помежду си. Той покани специалистите да посетят на живо завода след края на извънредното положение у нас и да се запознаят с възможностите на Smart Factory.

Макар пловдивският завод на Schneider Electric, в който се произвеждат миниатюрни прекъсвачи, да покрива всички международни стандарти за Smart Factory, технологичното му развитие продължава. Така компанията допринася за внедряването на повече иновации в цялата зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още