IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия глоби Google за "фалшиво" крайноднясно съдържание в YouTube

Американският гигант ще трябва да плати над 137 хил. долара

14:58 | 21.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Руски съд глоби Google 11 млн. рубли (137 763 долара) за това, че не е успяла да изтрие това, което той определя като „невярна“ информация за конфликта в Украйна, както и да премахне видеа в YouTube, създадени от крайнодесни украински групи, пише ТАСС, цитирана от Ройтерс.

По-рано този месец руският комуникационен регулатор заяви, че предприема стъпки към налагането на наказание на Google за „разпространяването на фалшива информация“ в YouTube, а преди това предупреди, че американската компания ще бъде глобена, ако не успее да изпълни законовите изисквания. Това е част от по-мащабната битка с чуждестранните технологични фирми и медии за контрол над информационните потоци.

Google е призната за виновна за извършването на административни нарушения и глобена 4 млн. и 7 млн. рубли по два случая, обяви Таганския районен съд в Москва.

Google не е отговорила веднага на запитването за коментар.

ТАСС посочва, че глобите се отнасят до това, което Москва смята за разпространението на неточни данни за загубите на руските войски и цивилните жертви в Украйна, както и за разпространението на видеоклипове в YouTube, създадени от крайнодесни групи като националистическия батальон „Азов“.

Русия изпрати десетки хиляди войници в Украйна на 24 февруари в рамките на т.нар. от нея специална операция за унищожаване на военните способности на южната си съседка и изкореняването на хора, които определя като опасни националисти.

Украинските сили оказаха твърда съпротива, а Западът наложи широки санкции на Москва в опит да я принуди да изтегли войските си.

Русия блокира някои чуждестранни социални мрежи, включително Facebook и Instagram на Meta Platforms, а местните фирми се стремят да запълнят празнините. YouTube, макар и под нарастващ натиск от руското правителство, остава достъпен.

В четвъртък информационна агенция РИА съобщи, че срещу Google е образувано друго дело – за разпространение на видеоклипове, които според Русия призовават за терористични атаки в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още