IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изключително опасен инструмент, или как щатите ще следят абортите с данни на Google

10 щата, забранили абортите, са изпратили над 5700 заповеди за геозони към Google от 2018 до 2020 г.

17:17 | 20.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Много от американските щати, бързащи да забранят абортите, са и най-големите потребители на инструмент за наблюдение, който властите могат да използват, за да следят жените, прекратяващи бременността си – данните за местоположението на телефоните на хората.

Подкрепящите правото на аборт изразяват нарастващото си безпокойство за потенциалните приложения, които полицията или прокуратурата може да открие на тези данни, след като Върховният съд отхвърли делото "Роу срещу Уейд", с което реши, че абортите вече не са гарантирани от конституцията. Тези данни включват клиники, правещи аборти или хора, искащи процедурата.

Не би било трудно това да се случи, тъй като щатите в страната вече използват този вид данни за други разследвания. А анализ на Politico открива, че много от щатите, криминализирали аборта, разчитат все повече на данните за местоположението през последните години в разследването на престъпления, включително грабежи и сексуално насилие.

Данните на Google – една от компаниите с най-голямо изобилие на данни за местоположението, показват, че компанията е получила 5764 заповеди за „геозони“ между 2018 и 2020 г. от полицията на 10 щата, които са забранили абортите към 5 юли. Тези заповеди изискват GPS данни, които показват кои мобилни устройства са били налични в конкретен район през определен времеви период и могат да помогнат да се разследват физически лица, които са присъствали на местопрестъпления или други места от интерес.

Google не конкретизира за какви предполагаеми престъпления са се отнасяли тези данни и все още не са ставали известни случаи, при които заповеди за геозони са били използвани за преследване на аборти. Но данните показват, че използването на тези заповеди е широкоразпространено – и че щатите са установили процедури, които биха могли бързо да пренасочат за използване при разследвания на аборти.

Противниците на абортите вече използват подобни данни, за да насочват мобилни реклами към хора, посещаващи клиники за аборт, което накара главния прокурор на Масачузетс да започне дело през 2016 г. срещу рекламна компания, продаваща подобна информация. Решението на Върховния съд от миналия месец обаче засилва опасността да се разкрива подобна лична информация, тъй като повече щати прокарват закони, които позволяват преследване или дела срещу хора, предоставящи или подпомагащи аборти или помагащи на жени да прекосят границите на щата, за да направят аборт.

Заповедите за геозони ще бъдат изключително опасен инструмент за тези щати, опитващи се да криминализират аборта“, казва Андрю Гърти Фъргюсън, автор на книгата The Rise of Big Data Policing и професор по право в American University. “В много случаи те търсят тайна, нещо скрито, интимна лична информация, използвайки улики от данни за местоположението“.

Следенето на местоположението е само една част от набора от практики, които сега заемат централно място в дебата около абортите заедно с историята на търсенията на хората и информация от приложения за отчитане на менструалния цикъл.

Google обеща на 1 юли, че автоматично ще изтрива местоположения като клиники за аборти и центрове за плодовитост от данните, които събира за движението на хората, след натиск от подкрепящи правото на аборт в Конгреса. Защитници на неприкосновеността на данните обаче казват, че тази политика не защитава непременно хората, търсещи аборт. Те призоваха Федералната комисия по търговия да разследва Google и Apple за създаването на „интензивна система за наблюдение“, която заплашва поверителността на хората, осигуряващи или търсещи аборт.

Google не е отговорила на искането за коментар. Apple, чийто софтуер е по мобилните устройства като iPhone, не може да отговаря на заповеди за геозони, казва говорител на компанията. Причината е, че Apple не съхранява данни за местоположението във формат, достъпен за компанията, казва говорителят.

Един щат, който предлага възможности за тези данни, е Тексас, който прокара особено ограничаващ закон срещу абортите миналата година, позволяващ на частни граждани да съдят всеки, който помага и подбужда към аборт. Щатските власти там са изпратили 1825 заповеди за геозони към Google в рамките на две години – вторият по големина брой заповеди от щат (Калифорния е лидер с 3655 заповеди).

Частни компании дори предлагат обучения за това как да се използват данни за местоположението в разследвания, таксувайки с до 1000 долара на полицай, както и модели за заповеди за геозони, за да улеснят полицията да изпраща искания към Google.

Следенето е доминиращата философия за това как полицията прилага законите през 2022 г.“, казва Албърт Фокс Кан, изпълнителен директор на Surveillance Technology Oversight Project, група за защита на поверителността. „Не е изненадващо, че толкова много щати против избора имат полицейски управления, които знаят как да използват тези системи.“

През последните години щатите, въвеждащи забрана върху аборта, изпращат все повече заповеди за геозони – следвайки национална тенденция на ръст в следенето от страна на полицията. През 2018 г. Джорджия е изпратила само 12 заповеди до Google, но през 2020 г. това число стига 584. В Охайо през 2018 г. заповедите са били само 7, но през 2020 г. скачат до 400.

А само миналата седмица законодателите в Охайо представиха законопроект, който забранява абортите от зачеването. Джорджия също има закони срещу аборта, които може да влязат в сила скоро.

Броят на търсенията на местоположения и заповеди за геозони ще се увеличили експоненциално през следващите години“, казва Фъргюсън. „Освен ако съдилищата не се възпротивят или ако Конгресът не се намеси, или компаниите не направят нещо технически, за да въведат изключения, това ще бъдат първата стъпка, с което правоприлагащите органи ще започват разследванията си“.

Заповедите за геозони стават все по-популярен инструмент за полицията в САЩ, не само в щати, където абортите са забранени. В доклад по прозрачността Google посочва, че броят на заповедите, които е получила между 2018 и 2019 г., е нараснал петкратно. Тъй като много заповеди обаче са запечатани, като цяло не се знае по какви разследвания са били използвани.

Групи в защита на гражданските права обаче твърдят, че тези заповеди нарушават правата на хората, тъй като изискват данни за потенциално невинни хора, които случайно са били в района, а не за конкретен човек, за който се смята, че е свързан с дело. През март федерален съдия във Вирджиния отсъди, че заповедите за геозони са противоконституционни.

Обещанието на Google да изтрива автоматично данните за посещенията на клиники за аборт също не премахва риска, казват защитниците.

Google например не разкрива как определя локации като клиники за аборти. Освен това не обяснява как отчита местата, където абортите се извършват тайно – места, за които компанията може да не знае, но местната полиция - да.

„Google няма да има представа къде ще бъдат предоставяни услуги за аборт в щатите, където той стане незаконен“, казва Кан от Surveillance Technology Oversight Project.

Компанията се бори срещу тези заповеди дори преди опасенията около данните за абортите да ескалират. Компанията приложи политика през 2018 г. да възразява срещу заповеди, които са твърде неясни, показват съдебни инструменти. Също така компанията редовно казва на полицейски управления, че исканията им са твърде широки, принуждавайки полицаите да стесняват исканията си за търсене.

Данните на Google за заповедите показват и колко такива технологичният гигант е получи, но не и колко е изпълнил. Макар че компании като Uber, Apple и Snapchat също получават такива искания, Google е основната цел на заповедите заради огромната база от данни за местоположението.

От 2020 г. Google прилага и политики за ограничаване на данните, които пази. Например историята за местоположението се самоизтрива след 18 месеца, а архивът е изключен по подразбиране за новите потребители. Но компанията все още събира данни, което оставя вратата отворена за бъдещи искания за разкриване на местоположението от щати със забрана на аборта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Petar2015
преди 1 година
Това е само началото. Програма за "демокрация чрез постоянно наблюдение". Патентът е китайски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
За гугъл е много важно да можете да си убиете бебето когато и където пожелаете. Закони-барбарони, важно е да се убиват бебетата лесно и удобно и безнаказано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още