IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mobiltel отново отчита спад на приходите и печалбата

Операторът се радва на повече потребители на фиксирани линии, но има отлив на потребителите на мобилни услуги

16:49 | 08.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Mobiltel отново отчита спад на приходите и печалбата

Засилената конкуренция на телеком пазара в България и строгите регулаторни мерки оказаха влияние върху резултатите от дейността на Mobiltel. В резултат на това компанията отчита спад в приходите за първото тримесечие на 2013 година с 15,8% до 97,5 милиона евро.

Според оператора цели 60,5%, или 11,1 милиона евро от това намаление се дължат на регулаторни ефекти. Въпреки че операторът се опитва да компенсира това с по-ниски оперативни разходи, спадът на приходите води неминуемо и до намаляване на сравнимата EBITDA с 19,8% до 39,4 млн. евро, поясниха от компанията.

Ръстът на потребителите на мобилен широколентов интернет на Мтел за първото тримесечие на 2013 година спрямо същия период на 2012 е 29,4 на сто, сочат още данните от финансовите резултати на компанията-майка - Telekom Austria Group, за първата четвърт на тази година.

Увеличение се наблюдава и при фиксираните линии за достъп и те нарастват с 22,3 на сто до 162 100. През първото тримесечие на годината телекомът отбеляза също ръст на абонатите на договор до 3 834 300 спрямо предходната година. Потребителите на мобилни услуги обаче намаляват с 1,5 на сто до 5 402 700 през първото тримесечие на 2013 година.

За целия концерн Telekom Austria Grou се отчита спад на приходите от 0,6% до 1,049 млрд. евро, печелейки преди всичко от ръста на пазара в Беларус. EBITDA също намалява – със 6,8% до 336,9 млн. евро, отново преди всичко заради регулаторни рестрикции и стратегически инвестиции в подразделения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
То вярно, че пропуснатите ползи са "фантомен" поток. В смисъл, че задръстените не ги виждат. Естествено, удобно е - оправданието, защо не сте сторили нищо да вземете тези пари, е просто "Ами те не бяха там!" Не са били, ама друг път. Дори слаба икономика с 80 милиарда държавен бюджет и около 200 млрд БВП, ежемесечно прехвърля "едни пари" от едни сметки в други, ориентировъчно, 16 милиарда НА МЕСЕЦ.НА тях може да се сложи ръка /т.е., на поне 5% от тях/ от същите тези "умници" но, кога главата ти е завряна отзад и си толкова ***, че не можеш и да пипиташ КАК е възможно това - естествено, че ще си кюташ, някакси, и без тези пари. "Живи да ги оревеш"? - Друг път. Тази тъпотия и десета от усилията на платените ревачки не заслужава. Д.Г.Д.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
sonka.74
преди 10 години
Щом клиентите на Мтел се увеличават, спадът в печалбата е само временен... А и като се отчете 30%-ния ръст в потребителите на мобилен широколентов интернет (което е бъдещето) негативните коментари са пресилени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Ментел с тази смотана политика към клиентите и смотани услуги до каквото и да се докоснат ще умре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 10 години
Ментел ще отчитат още спадове. Щото се взеха много насериозно като "гигант", "Империя" и т.н. Недалновидността и ниската предприемаческа култура са стрували позициите на не една компания.Да им е честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
georgi.benevolenet
преди 11 години
Телекомите пренасят данни за здравеопазване, банкиране. Ако Теленор смятат да са като Мтел, които като Телеком Австрия влезнаха в политиката като раздадоха подкупи на много Австрийски политици (канцлер подаде оставка!) и в България на жената на Станишев за да има картели на телекома и австрииските банки, да погледнат акциите на Тел. Австрия и да знаят, че клиентите ще ги изритат от пазара. Няма телеком, които да си позволи изнудвания, подслушвания, подкупи, създаден от Чорни- издирван от Интепол. Кой вярва, че Мтел имат толкова клиенти като никои не плаща средното им 10 лв? Сугурно има още манипулирани данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още