IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sprint и Deutsche Telekom пред споразумение за цената на Т-Mobile US

Сделката би могла да оцени американския оператор на над 32 млрд. долара

10:27 | 05.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Sprint може скоро да е новият собственик на Т-Mobile US. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Sprint може скоро да е новият собственик на Т-Mobile US. Снимка: Ройтерс

Deutsche Telekom е пред сключване на споразумение за важни подробности около продажбата на дъщерната си компания T-Mobile US. Според агенция Bloomberg германската компания е договорила с американския си партньор Sprint цена на продажбата от 40 долара на акция. Това би съответствало на премия от 17 на сто спрямо цената на затваряне на борсата в сряда и би оценило T-Mobile US на повече от 32 млрд. долара.

Deutsche Telekom, която притежава около 67% от T-Mobile, искаше цена от поне 40 долара за акция, казват двама независими един от друг източници. SoftBank, която е собственик на Sprint, е била склонна да плати малко над 30 долара, но през последните седмици позициите са се сближили. 

Споразумението би могло да бъде обявено през следващия месец и предвижда, че Sprint ще заплати за придобиването наполовина с пари в брой и със свои акции. След сделката Deutsche Telekom ще държи около 15% от смесеното предприятие. 

T-Mobile има и дългове за около 14,5 млрд. долара, както и разполага с 5,5 млрд. долара в брой, което според Bloomberg дава теоретична оценка на компания от около 40 млрд. долара. Това е 8,6 пъти повече от печалбата преди данъци и такси (Ebitda) за последните 12 месеца, показват данни на Bloomberg. SoftBank плати сума, възлизаща на 9,7 пъти Ebitda за Sprint, показват още данните. 

„За да се конкурираш с големите двама, AT&T и Verizon, мащабът е от съществено значение", казва Сатору Кикучи, анализатор в SMBC Nikko Securities Inc. в Токио. „Индустрията на мобилните телефони се нуждае от бизнес инвестиции – колкото по-големи, толкова по-добре".

И  New York Times съобщава за предстоящото споразумение, за което се спекулира в продължение на месеци. Sprint и T-Mobile отказват да коментират темата. Sprint е дъщерно дружество на японския мобилен оператор Softbank, който също не е открит първоначално за коментар.

По-рано Bloomberg News вече предаде, че сделката би могла да бъде оповестена през юни или юли. Сега обаче агенцията твърди, че сделката може да бъде оповестена и през август.

Най-големият фактор за несигурността на сделката са американските власти, и по-специално органите по конкуренцията, които са скептично настроени към сливане на четвъртия по големина американски оператор T-Mobile US с третия Sprint. Според източници на Ройтерс в опит да омилостивят властите мениджърите обсъждат и продажбата на радиочестоти.

В продължение на дълго време T-Mobile US се считаше за „проблемното дете“ на Deutsche Telekom. През първите три месеца на годината обаче операторът е успял да спечели нови 2,4 млн. клиенти, като въпреки това отчете загуба от 151 млн. долара. През предходното тримесечие компанията отчете печалба в размер на 107 млн. долара.

Антитръстовите условия за придобиванията са високи, тъй като след такива сделки се очаква цената на услугата да се повиши. Преди три години T-Mobile US трябваше да бъде придобит от лидера в бранша AT&T за 39 млрд. долара. Тогава обаче властите на САЩ блокираха продажбата с аргумента, че в САЩ трябва да има най-малко четири национални мобилни оператора.

Цените на акциите на T-Mobile US и Sprint скочиха в Ню Йорк в следборсовата търговия с по над 4%. Книжата на T-Mobile скочиха с 6,5% до 36,50 долара за брой в Ню Йорк, а тези на Sprint добавиха 4,8% към стойността си. В Токио акциите на SoftBank поскъпнаха с 1,6%. Ако продажбата се провали заради съпротивата на властите, Deutsche Telekom ще настоява за обезщетение от Sprint от около 1 млрд. долара. 

Продажбата на T-Mobile ще отведе Deutsche Telekom по стъпките на Vodafone Group, която продаде своя дял от 45% във Verizon Wireless за 130 млн. долара миналата година. Разликата се крие в това, че Vodafone притежава активи в развиващи се пазари като Африка и Индия, докато Deutsche Telekom ще остане напълно изложена на слабостите на европейските икономики.

През първото тримесечие най-голямата европейска телекомуникационна компания Deutsche Telekom отчете спад на оперативната печалба от 3,9% заради повишени разходи в САЩ, целящи привличането на повече потребители от конкуренцията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още