IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужна ли е по-голяма консолидация на мобилните оператори в Европа?

Тя би осигурила повече инвестиции в мрежи, смята ръководителят на GSMA Матс Гренрид

14:21 | 03.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Сливанията на мобилните оператори в Европа са необходими за осигуряването на инвестиции за мрежи от данни и за предотвратяване на изоставането на района зад други части на света, обяви ръководителят на асоциацията на мобилните оператори и свързаните компании GSMA Матс Гренрид. Изказването му оказва натиск върху регулаторите, които отговарят за контрола върху сделките в сектора, които са на стойност милиарди долари, пише Bloomberg.

„Консолидацията е особено нужна в Европа“, коментира още той по време на интервю. „Потребителите са важни, но ние трябва да се уверим, че бизнесът процъфтява и е в състояние да влага средства в мрежи“. 

Grenrid и операторите, които той представлява, настояват европейските регулатори да позволят повече възможности, които ще облекчат натиска върху конкуренцията и ще доведат до намаляване на разходите. Telia Sonera и Telenor се отказаха от сливането си в Холандия през септември заради възраженията на Европейския съюз (ЕС), а комисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, която заяви, че потребителските ползи, като увеличаването на цените, стоят в центъра на контрола върху сделките между телекомите.

CK Hutchison Holdings иска одобрение на две големи сделки. Базираната в Хонконг компания обаче получи списък с възражения от страна на ЕС във връзка с плановете ѝ да създаде най-големия мобилен оператор във Великобритания, като комбинира своето подразделение Three с O2 на Telefonica. Освен това Hutchison се опитва да обедини своя италиански бизнес с този на VimpelCom.

Сред другите чакащи сделки, които чакат одобрение от регулаторите, са Vodafone Group и Liberty Global, които миналия месец сключиха споразумение да слеят своите активи в Холандия, след като се отказаха от преговорите за по-голяма сделка миналата година. Orange води преговори за придобиването на Bouygyes Telecom във Франция за около 10 млрд. евро (11 млрд. долара), намалявайки броя на мобилните оператори в страната от четири на три.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още