IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: Нови документи свързват Huawei с компании в Иран и Сирия

Китайската компания продължава да отрича всички обвинения срещу нея

21:26 | 08.01.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ирански схеми

През 2010 г. Ройтерс е писала, че Skycom е предлагала да продаде компютърно оборудване на Hewlett-Packard на стойност 1,3 млн. евро (върху което има ембарго) на най-големия ирански мобилен оператор. Поне 13 страници от предложението са били маркирани като “Huawei конфиденциално” и са включвали логото на компанията. Huawei твърди, че нито тя, нито Skycom са предоставяли американско оборудване в страната.

Ройтерс е установила и редица финансови и лични връзки между Huawei и Skycom, включително, че Мън е била част от борда на директорите на Skycom между февруари 2008 г. и април 2009 г.

Според съдебните документи в Канада редица банки са отправили въпроси на Huawei във връзка с написаното то Ройтерс.

Документите сочат, че американските следователи твърдят, че в отговорите си до банките, които не са назовани, Мън и други служители на Huawei "многократно са лъгали" за връзката на компанията със Skycom и не са обявили, че "Skycom е напълно контролирана от Huawei". Американските власти също така твърдят, че на лична среща с директор на банка през август 2013 г. Мън е заявила, че Huawei е продала акциите си в Skycom, но не е разкрила, че купувачът е "компания, контролирана от Huawei". Това се е случило в същата година, в която Мън е напуснала борда на Skycom. Купувачът на Skycom не се посочва в документите.

Но документи на Skycom от нейната регистрация показват, че "управляващи директори" на Skycom са служители на Huawei.

Документи, които Skycom е подала към Иранския регистър през декември 2011 г., гласят, че Шъ Яохун е избран за мениджър на иранския клон на компанията за двугодишен период. Huawei обаче има директор, който също се казва Шъ Яохун. Според профила му в LinkedIn той е бил обявен за президент на Huawei за Близкия изток през юни 2012 г. Сега Шъ е президент на софтуерния бизнес на Huawei. Той не е коментирал пред Ройтерс връзката си със Skycom.

Множество корпоративни документи, подадени от Skycom в Иран, включват банковите сметки на подписаните в документите ѝ в страната. Повечето от имената са китайски, а поне трима души са имали възможност да оперират с банковите сметки както на Skycom, така и на Huawei. (Едно от имената е вписано в Иранския регистър по малко по-различен начин, но със същия номер на паспорта).

Сирийската връзка

Допреди две години Canicula е имала офис в Сирия - друга страна, която е обект на санкции от страна САЩ и на Европеския съюз. През май 2014 г. бизнес уебсайт от Близкия изток, наречен Aliqtisadi.com, е публикувал статия за разпускането на компания на Huawei в Сирия, специализирана в оборудване за банкомати.

Адвокатът Осама Каравани е написал писмо с искане за корекция, в което се посочва, че статията е причинила "сериозни щети" на Huawei. По думите му текстът предполага, че самата Huawei е ликвидирана, а не само компанията за банкомати. В писмото си, което е линкнато в уебсайта Aliqtisadi, той твърди, че Huawei остава в бизнеса.

“Huawei никога не е била разпускана”, пише той, като допълва, че е “тя все още оприра в Сирия чрез серия от компании, сред които са Huawei Technologies и Canicula Holdings”. Адвокатът не е отговорил на запитванията за коментар.

Според източник на Ройтерс американските разследващи са наясно за връзката на Canicula със Сирия. Компанията е имала офис в Дамаск и е оперирала в Сирия от името на Huawei, твърди друг източник.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 3
vajvaj
преди 5 години
Съгласен! Най-вероятно ще нападнат Тайван.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 5
Jorkata
преди 5 години
Мисля, че китайците няма още дълго да останат длъжни. Убеден съм, че и те нещо замислят в отговор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още