IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин постепенно затваря вратите си за Ericsson и Nokia

Китай отвръща след ударите, които западните страни нанесоха на Huawei

14:10 | 04.08.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Дни преди China Mobile да обяви кой печели договорите за 5G оборудването, Ericsson отчете 300 млн. долара загуба в Китай за второто тримесечие спрямо година по-рано. Еколм коментира пред анализатори, че не е напълно сигурен за причината за изненадващата загуба, но прогнозира, че Ericsson няма да я възстанови.

„Няма да се възстанови“, коментира той. „Знаем за геополитическото напрежение с Швеция“.

Получените от Nokia близо 4% представляват подобрение, след като тя беше изключена от търга на China Mobile за 5G оборудване през 2020 г., когато тя все още се възстановяваше от грешката си при купуването на чипове, което направи оборудването ѝ по-скъпи и по-малко привлекателно за телекомите. Някои анализатори заявиха, че е изненада и разочарование, че Nokia не пое целия дял на Ericsson при последния търг.

Малкият пазарен дял означава, че Ericsson и Nokia до голяма степен ще пропуснат най-агресивното пускане на 5G тази година. Заместник-министърът на индустрията и информационните технологии на Китай през юли заяви, че страната е изградила 916 хил. 5G базови станции, което се равнява на около 70% от тези в света, а целта ѝ е да достигне 560 млн. 5G мобилни абонати до края на 2023 г.

Когато китайските мрежи са към края на завършването си около 2023 г., ограниченията на Huawei извън Китай ще са от особена полза на Ericsson и Nokia, тъй като Европа и други части на света ще ускорят пускането на своите мрежи, твърди Леополд от Raymond James.

Както Ericsson, така и Nokia спечелиха от неволите на Huawei. Главният изпълнителен директор на Nokia Пека Лундмарк заяви по-рано тази седмица, че финландската компания е спечелила близо половината от потенциалните сделки, произтичащи от смяната на оборудването от телекомите по „политически причини“.

Национализмът не е нещо ново в областта на телекомуникациите. Преди две десетилетия Съединените щати предпочитаха Lucent, Канада – Nortel, а Франция – Alcatel, припомня Леополд. И трите компании се сблъскаха с проблеми, защото Huawei и ZTE започнаха да продават конкурентни продукти на по-ниски цени, а в крайна сметка въпросните играчи бяха погълнати от Ericsson. Последните две са днешните единствени големи западни конкуренти на Huawei.

Ericsson имаше пазарен дял от над 25% в Китай към 2011 г., но след това той започна да спада. През 2014 г. Европейският съюз и Китай сключиха споразумение да запазят по близо 25% от китайския пазар на телекомуникационно оборудване за Ericsson и Nokia, но то така и не влезе в сила.

Оттогава Съединените щати нямат голям играч в индустрията, а Вашингтон се опитва да подкрепя скандинавските компании, както и Samsung Electronics, като предлага заеми, така че развиващите се страни да купуват оборудване, което не е от Китай. САЩ използваха и контрола си над износа, за да попречат на Huawei да купува компонентите, които са ѝ нужни за нейните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Освен гугъл и фейсбук е забранен и една камара фирми още. Да не забравяме ,че и Биткойна е забранен и той се справя повече от блестящо. Така,че света без Китай си е ок :) Дори последните китайски неща които съм купувал са все ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
За пример в допълнение към долното може да погледнете Гугъл,който е забранен в Китай.Справя се меко казано блестящо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
В дългосрочен план и двете фирми ще са доволни от това .Хем няма да им крадат технологиите, хем ще стъпят здраво на пазарите извън Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още