fallback

Android не е бил разработван като операционна система за смартфони

Планирало се е операционната система да не поддържа устройства със сензорни екрани

18:00 | 14.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател

Каква ирония на съдбата. Актуалният властелин на мобилните платформи Android всъщност не е бил замислян като такъв. Поне за това свидетелстват вътрешнокорпоративни документи на Google, които са били показани като част от поредното дело между Samsung и Apple, съобщава онлайн изданието Re/Code.

Документите датират от юли 2006 г., тоест година преди Apple да представи своя iPhone. По онова време Google е показвал на потенциални партньори своите планове за Android. В тях се посочва, че интернет гигантът насочва софтуерната си платформа към обикновените мобилни телефони и няма интерес към смартфони.

Предвиждало се е самата операционна система да не поддържа устройства със сензорни екрани. Продуктът е бил разработен с присъствие на физически бутони. „Въпреки това няма нещо фундаментално в архитектурата на продукта, която да не позволи въвеждане на поддръжка за сензорни екрани в бъдеще", пише в документа.

„Android ще използва файловата система FAT32“, пише още в писмото. По-късно софтуерният концерн Microsoft потърси правата си като създател на системата. Именно заради това софтуерният гигант и до днес получава такса за всяко продадено Android устройство.

Според документацията някои от фундаменталните функции на Android са били планирани от самото начало - сред тях са уиджетите (интерактивни инструменти, които се интегрират безпроблемно на десктоп, мобилен телефон, сайт или блог) и приложенията от трети лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Софтуер виж още