IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Android не е бил разработван като операционна система за смартфони

Планирало се е операционната система да не поддържа устройства със сензорни екрани

18:00 | 14.04.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Android не е бил разработван като операционна система за смартфони

Каква ирония на съдбата. Актуалният властелин на мобилните платформи Android всъщност не е бил замислян като такъв. Поне за това свидетелстват вътрешнокорпоративни документи на Google, които са били показани като част от поредното дело между Samsung и Apple, съобщава онлайн изданието Re/Code.

Документите датират от юли 2006 г., тоест година преди Apple да представи своя iPhone. По онова време Google е показвал на потенциални партньори своите планове за Android. В тях се посочва, че интернет гигантът насочва софтуерната си платформа към обикновените мобилни телефони и няма интерес към смартфони.

Предвиждало се е самата операционна система да не поддържа устройства със сензорни екрани. Продуктът е бил разработен с присъствие на физически бутони. „Въпреки това няма нещо фундаментално в архитектурата на продукта, която да не позволи въвеждане на поддръжка за сензорни екрани в бъдеще", пише в документа.

„Android ще използва файловата система FAT32“, пише още в писмото. По-късно софтуерният концерн Microsoft потърси правата си като създател на системата. Именно заради това софтуерният гигант и до днес получава такса за всяко продадено Android устройство.

Според документацията някои от фундаменталните функции на Android са били планирани от самото начало - сред тях са уиджетите (интерактивни инструменти, които се интегрират безпроблемно на десктоп, мобилен телефон, сайт или блог) и приложенията от трети лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Всъщност, FAT ( File Alloocation Table) датира от времената на MS DOS. FAT32 е просто ъпдейт поддържащ 32 битова адресация. Аз не разбирам,след като андроид е базиран на Линукс, защо не работи с ext2 или ext3 ама..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
FAT32 датира от вин98 ако не се лъжа. Почти всички "флашки" и мемори карти са форматирани фабрично с такава файлова система. ВСИЧКО поддържа фат32. Но това наистина няма нищо общо с идеята, която иска да разясни статията. Предполагам обстоятелствата са били точно такива, защото наистина по това време тъч телефоните не бяха често срещани и се смятаха за лукс, а не за следващото поколение телефони.Самия факт, че гугъл са си оставили вратичка за тъч, показва че все пак са имали някаква визия в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
interim
преди 10 години
Каква ирония, поредната преписана статия... Това че операционната система не е проектирана от самото начало да работи с тъч скрийн не означава, че не е за смартфони. Предполагам това се опитва Епъл да докаже, силно подозирам - неуспешно. Това че повечето PC-та нямат тъч скрийн, значи ли че са по-малко смарт? Факт е, че сензорният екран е най-добрият начин за четене на входна информация за малки устройства, но не е нещо коренно различно от която и да е периферия, като мишка или тъчпад...А защо са избрали ФАТ32 - защото това се е четяло навремето от Windows XP. Като искат съвместимост с Windows ще си плащат. Какво общо има изобщо това със статията? Смартфоните не работят на ФАТ32, само PC-тата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още