IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia намалява цената на ИИ чипа си в Китай, за да устои на конкуренцията

Дългосрочните перспективи на Nvidia ще зависят от конкуренцията с местния технологичен гигант Huawei

21:57 | 24.05.24 г. 1
Снимка: Bloomberg Finance LP
Снимка: Bloomberg Finance LP

Nvidia намалява цените на своите чипове с изкуствен интелект, за да остане конкурентна на Huawei в Китай, съобщава Ройтерс.

Най-усъвършенстваният ИИ чип на компанията – H20, разработен специално за китайския пазар, започна със слаби продажби, а това налага цената му да стане по-ниска от тази на конкурентния чип от китайския технологичен гигант Huawei, твърдят източници.

Понижените цени подчертават предизвикателствата, с които се сблъсква бизнесът на Nvidia в Китай, на фона на американските санкции на износа на чипове с изкуствен интелект и засилената конкуренция, а това хвърля сянка на бъдещето на компанията на пазара, който формира 17% от приходите ѝ за фискалната 2024 г.

Nvidia, която е лидер в производството на чипове с изкуствен интелект, представи в края на миналата година три продукта, създадени специално за китайския пазар, след като американските санкции ѝ попречиха да изнася най-развитите си полупроводници.

Сред тях H20 е най-силният продукт на Nvidia, продаван в Китай, но според източниците на Ройтерс на пазара има голямо предлагане на чипа, което е сигнал за слабо търсене. По тази причина H20 на места се продава с над 10% отстъпка спрямо Ascend 910B на Huawei – най-мощният AI чип от китайска компания.

Според анализаторите, макар Nvidia да се опитва усилено да завземе дял от пазар, който не може да си позволи да изгуби, перспективите пред мястото ѝ на него изглеждат все по-несигурни.

Доклад на китайската фирма за пазарни проучвания CCID Consulting показва, че глобалният дял на Китай в индустрията на изкуствения интелект ще надхвърли 30% през 2035 г.

„Nvidia определено се подготвя за най-лошото в дългосрочен план“, казва Хебе Чен, пазарен анализатор в IG, като отбелязва, че компанията се опитва да балансира между запазването на китайския пазар и трудностите, идващи от САЩ.

По време на обявяването на отчета на Nvidia за първото тримесечие ръководството на компанията посочи, че обемът на бизнеса ѝ в Китай е „значително“ по-малък от преди заради санкциите.

Представянето на H20 ще бъде основен фактор за работата на компанията в Китай, докато дългосрочните перспективи ще зависят от конкуренцията с местния технологичен гигант Huawei, посочват анализатори.

Предизвикателството към Nvidia от страна на Huawei започна едва миналата година, но според източниците на Ройтерс китайската компания ще увеличи значително доставките на своя чип Ascend 910B през 2024 г., а според запознати той превъзхожда H20 по някои ключови показатели.

Чиповете на Nvidia H800 и A800 са забранени в Китай заради санкциите на САЩ, насочени към ограничаване на технологичната мощ на Пекин. Забранени са и други развити продуктови линии, като H100 и B100. Друга голяма пречка пред успеха на чипа на Nvidia H20 в азиатската страна е директивата на власти компаниите в страната да купуват китайски чипове, въпреки че два от трите източника на Ройтерс посочват, че тези правила са по-разхлабени в последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 24.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 3 седмици
h20 е с понижена производителност спрямо топ предложенията h100 и а100 , за да изпълни ограниченията наложени от УСАто . предлагат го в Поднебесната за около $12-15к ... вероятно няма да имат успех , или ще имат само частичен , щото там изискват само местни чарколяци да се ползват в проекти с критична важност ... разделянето на света засега върви успешно и контролирано ... форумните ракетчици запознати ли са с eurodom defence ?! не ?! а трябва ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още