IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъпът на Илон Мъск xAI достигна оценка от 24 млрд. долара

Фирмата набра 6 млрд. долара финансиране

10:39 | 27.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъпът xAI на Илон Мъск набра 6 млрд. долара в рамките на кръг на финансиране от серия B. Компанията, занимаваща се с разработката на изкуствен интелект (AI), е подкрепена от гигантите в дяловото инвестиране Andreessen Horowitz и Sequoia Capital, пише Bloomberg.

Според Ройтерс сега фирмата е оценена на 24 млрд. долара, а преди този кръг стойността ѝ достигаше 18 млрд. долара.

Кръгът, обявен в публикация в блога на компанията от 26 май, беше осъществен по-малко от година след дебюта на xAI и е една от най-големите инвестиции в прохождащото поле на развитието на инструменти с изкуствен интелект. Разработката на AI от страна на Мъск е силно свързана с X.com – социалната мрежа, преди известна като Twitter, където xAI пусна своята услуга Grok AI.

Мъск е сред хората, които от самото начало застават зад идеята за изкуствения интелект, като подкрепи OpenAI преди пускането на ChatGPT в края на 2022 г. По-късно той се оттегли от организацията и започна да призовава за по-предпазливо развитие на технологията заради потенциалните опасности, които носи тя.

Парите ще бъдат използвани за пускането на първите продукти на xAI на пазара, за изграждане на модерна инфраструктура и за ускоряване развойната дейност на бъдещи технологии, обяви xAI, цитирана от Ройтерс.

„В следващите седмици ще имаме повече за обявяване“, написа Мъск в публикация в X.

Компании като OpenAI и Google са сред водещите играчи в ожесточената надпревара за доминация в сферата на генеративния изкуствен интелект. Те правят значителни инвестиции и развиват иновации в тази бързо развиваща се сфера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още