IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Монаси от Шаолин разработват игра за мобилни устройства

Приложението ще има за цел да популяризира китайското кунг фу

16:17 | 13.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Монаси от Шаолин по време на едно от представленията си, <em>Снимка</em>: <em>Ройтерс</em></p>

Монаси от Шаолин по време на едно от представленията си, Снимка: Ройтерс

Съвсем скоро фенове на китайското кунг фу ще имат възможност да учат най-старата форма на бойното изкуство с помощта на игра за мобилни устройства, пише MarketWatch. Всичко това ще се случи благодарение на монаси от Шаолин, които ще участват в разработката на софтуера.

Хората от храма, който е предполагаемото родно място на дзен будизма и кунг фу, искат да използват новата игра за мобилни устройства, за да популяризират традиционното бойно изкуство сред по-широк кръг от хора.

Ши Янлу, един от най-известните живи китайски експерти по бойни изкуства, както и главен треньор на монашеския боен отбор на Шаолин, оглави група от последователи на специална конференция, организирана от онлайн магазина Alibaba в източнокитайския град Ханджоу.

Целта на групата е да се запознае с интернет и дигиталните технологии, което да им помогне да павират пътя пред хилядолетния храм в желанието му да създаде образователна игра за смартфони и таблети.

Шаолинсе намира на връх Сонг в провинция Хънан и всяка години привлича огромен брой кунг фу ентусиасти от целия свят, които се надяват да научат нещо от монасите. Славата на храма е довела до бум в създаването на частни кунг фу училища в близките жилищни райони, където се обучават повече от 70 000 души всяка година.

Така или иначе, когато играта, засичаща движенията на играещия, излезе на пазара, десетки хиляди хора от всички точки на света ще могат да се учат директно от монасите от Шаолин. Те ще демонстрират техники за боравене с различни оръжия, използвани в китайското кунг фу – мечове, пръчки и ножове, казва Ли Шиасонг от компанията, която ще бъде ангажирана с разработката на софтуера Tiandizhizhng Web Development.

Това не е първият път, в който Шаолин залита по технологиите, припомнят от MarketWatch. През март игуменът на манастира Ши Йонгшин посети централите на Google и Apple в Калифорния. Той дори се срещна с главния изпълнителен директор на Apple – Тим Кук, изразявайки интерес към платформата iTunes като инструмент за разпространение на културата на Шаолин по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още